MENIU

Locatarii blocului din Zalău distrus de o explozie în 2007 au protestat la sediul E.ON din Tg. Mureş

Foto: RTV

Peste 40 de persoane au pichetat la sediul E.ON Gaz din Târgu Mureş, în semn de protest faţă de faptul că această companie nu i-a despăgubit, după ce, în urmă cu doi ani, blocul lor din Zalău a fost distrus de o puternică explozie de la o scurgere de gaze.

Oamenii au purtat pancarde pe care şi-au scris nemulţumirile şi au scandat lozinci timp de o oră împotriva conducerii companiei. "Ancheta a demonstrat, aşadar E.ON Gaz e vinovat", "E.ON gaz ne-aţi adus necaz, ne-aţi ucis copiii, nu ne mai minţiţi, ne despăgubiţi", "Vrem casele înapoi", "Nu vrem milă, vrem dreptate", "Nu vă pasă de durerea noastră", "Nu a fost o întâmplare, a fost o greşeală" sunt doar câteva dintre lozincile folosite de protestatari, care au purtat şi tricouri cu fotografiile celor doi tineri care au murit din cauza exploziei.

Pe perioada pichetării, nimeni din conducerea companiei nu a ieşit să discute cu oamenii.
Adela Boţan, purtătorul de cuvânt al companiei, a ieşit din sediul companiei şi a avut o declaraţie scurtă, în care a spus că procesul nu este finalizat şi că, în aceste condiţii, compania nu se simte răspunzătoare faţă de situaţia creată.

"În acest moment, pe rol se află procesul în urma căruia urmează să se stabilească motivele care au declanşat explozia. E.ON a sprijinit ancheta, existând interes maxim în ceea ce priveşte cercetarea, dar şi E.ON este nemuţumit de cercetarea făcută, deoarece nu s-au stabilit mai multe variante privind cauzele. Considerăm prematură o întâlnire pe tema eventualelor despăgubiri. După producerea evenimentelui, am dat ajutoare umanitare şi, dacă ni se va găsi o responsabilitate, cu siguranţă vom răspunde", a declarat Boţan.

Oamenii s-au considerat extrem de jigniţi de faptul că nimeni nici măcar nu i-a salutat. Ei spun că prin numeroasele recursuri pe care E.ON le face tergiversează judecarea cauzei. Oamenii spun că stau în locuinţe asigurate de primărie, în regim de locuinţe sociale, şi că nu mai pot suporta această situaţie, dat fiind faptul că au trecut 2 ani de când casele lor au fost distruse.  Ei se vor adresa conducerii companiei din Germania, procurorului general al României şi preşedintelui Traian Băsescu.

La 14 septembrei 2007 un bloc din Zalău a fost distrus de o explozie cauzată de o scurgere de gaze. În urma exploziei, două persoane au murit iar alte opt au fost rănite. Explozia s-a produs, conform informaţiilor Inspectoratului Judeţean de Urgenţă, din cauza unei acumulări de gaze la parterul blocului de patru etaje, din cartierul Dumbrava, al municipiului Zalău. Structura de rezistenţă a blocului a fost puternic afectată, iar blocul a fost ulterior demolat.

Mai multe articole despre:
explozie protest Zalău locatari bloc E.ON Gaz