MENIU

Lista candidaţilor pătaţi nu se linişteşte

FOTO: NewsIn

Am publicat, înainte de alegeri (alegerile alea mari, parlamentare), lista candidaţilor cu pete, aşa cum au produs-o Agenţia de Monitorizare a Presei-Active Watch, Asociaţia Pro Democraţia şi Centrul Român pentru Jurnalism de Investigaţii. Oameni care şi-au încercat norocul cu alegătorii – şi, culmea, mulţi cu succes –, deşi aveau ba o colaborare cu Secu, ba niscaiva avere greu de justificat, conflicte de interese ori au schimbat mai mult de două partide.

Foştii activişti de partid – şi, când spun partid, mă refer la ăla unic, PCR –, acolo unde au fost găsiţi, au fost şi ei conside­raţi un soi de rude ale angajaţi­lor Securităţii.

Asta a fost o so­luţie imperfectă pentru a-i defini pe activişti.

De aceea, AMP-Active Watch a solicitat Institutului de Investigare a Cri­melor Comunismului în Ro­mâ­nia (IICCR) lista candidaţilor cu istorie de activişti în structurile de vârf ale PCR. IICCR a răspuns, precaut, după ce so­lem­nitatea votului s-a consu­mat. A expediat o listă cu 26 de candidaţi, dintre care nouă sunt azi în Parlament – şapte deputaţi. Ei au fost aleşi după criteriile propuse în proiectul de lege a lustraţiei, în forma în care a fost votată în Senat, pe 10 aprilie anul trecut.

Citeşte mai mult

Mai multe articole despre:
Pro Democraţia PCR IICCR