MENIU

Lideri AIE salută decizia Curţii Constituţionale de la Chişinău

Foto: RTV

Liderii Alianţei pentru Integrare Europeană au salutat decizia Curţii Constituţionale (CC) de la Chişinău, după ce aceasta a respins sesizarea prin care comuniştii au contestat alegerea liberalului Mihai Ghimpu în calitate de preşedinte de Parlament, la prima şedinţă a Legislativului.

Liderii celor patru partide din AIE s-au întâlnit în seara zilei de marţi, după anunţarea deciziei CC la sediul Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) şi au făcut declaraţii pentru presă, după care au continuat discuţiile pa marginea constituirii organelor de conducere a Parlamentului şi principiilor de funcţionare a Guvernului.

Preşedintele Parlamentului, liberalul Mihai Ghimpu, a declarat că decizia de marţi a Curţii este una favorabilă activităţii Parlamentului şi trebuie să-i adune pe toţi deputaţii în sala de şedinţe a Legislativului pentru a soluţiona problemele acumulate în Republica Moldova. "Fiecare din noi are un mandat, avem încrederea alegătorilor şi trebuie să realizăm obiectivele propuse - să consolidăm statul de drept şi democratic, să mergem ferm spre integrarea europeană şi să lucrăm pentru binele societăţii", a declarat Mihai Ghimpu.

Preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, anunţat ca fiind candidatul AIE pentru funcţia de prim-ministru, a declarat că decizia CC este una firească, care vine să confirme legea Republicii Moldova.

"Am avut mai multe situaţii în care am avut motive să intrăm în polemică cu cei de la CC. Dar cred că astăzi este o zi istorică, în care s-a pus mai presus interesul naţional decât pe alocuri interesele unui partid politic care au fost promovate cu foarte multă insistenţă", a declarat Filat.
Pentru următoarea şedinţă a Parlamentului, despre care preşedintele Legislativului Mihai Ghimpu a spus că va avea loc joi, Vlad Filat a afirmat că în cadrul acesteia urmează să fie continuată formarea structurilor de lucru şi de conducere. "Şi este firesc ca Parlamentul să-şi înceapă în sfârşit activitatea care îi revine prin votul delegat de popor. Sunt grave probleme care terbuie soluţionate în interesul cetăţenilor", a spus Vlad Filat.

În opinia preşedintelui Partidului Democrat, Marian Lupu, candidatul AIE pentru Preşedinţie, ziua în care CC a adoptat o decizie favorabilă coaliţiei democrate este una de triumf al legii, care confirmă încă o dată faptul că Republica Moldova trebuie să fie un stat bazat pe drept, un stat care să demonstreze principiul de supremaţiei legii, ceea ce s-a şi întâmplat marţi.

"Evenimentul de astăzi (marţi - n.red.) va permite accelerarea proceselor instituţionale - mă refer la grăbirea formării tuturor structurilor Parlamentului, astfel încât să fie încheiat acest ciclu instituţional şi să ne apucăm de treabă prin ieşirea din criza politică şi abordarea subiectelor prioritare", a spus Lupu.

Pentru alegerea şefului statului, AIE, cu 53 de mandate, are nevoie de votul a încă opt deputaţi comunişti. Marian Lupu a spus că dialogul cu comuniştii se impune, dar unul care să vină din partea Alianţei. AIE a adresat deja comuniştilor o invitaţie la dialog, însă PCRM nu a dat curs acesteia, spunând că nu recunoaşte Alianţa şi va discuta cu fiecare partid în parte constituirea unei coaliţii de centru-stânga pe baza grupului parlamentar comunist.  

Preşedintele Alianţei Moldova Noastră (AMN) a spus, cu o anumită doză de ironie, că decizia Curţii "a fost gândită bine, mai ales că a fost plămădită vreo şase ore". "Oricum, decizia a fost adoptată şi acum e important ca şi majoritatea comunistă să fie prezentă joi la următoarea şedinţă a Parlamentului pentru a purcede la soluţionarea problemelor şi la deblocarea situaţiei de confruntare politică în ţară şi la depăşirea crizei economice", a declarat Serafim Urechian.

"Dacă nu vor să provoace din nou alegeri anticipate, cum au făcut-o deja la 5 aprilie, comuniştii vor participa şi la alegerea şefului statului", a adăugat liderul AMN.