MENIU

Liberalii nu exclud o comisie de anchetă pentru Radu Berceanu

Foto: gandul.info

Ludovic Orban, prim-vicepreşedintele PNL, a declarat, miercuri, pentru NewsIn, că nu exclude posibilitatea înfiinţării unei comisii senatoriale de anchetă pentru Radu Berceanu, în timp ce unii senatori PSD spun că gestul ar fi inutil şi că ar fi mai bine ca ministrul să fie remaniat.

Contactat de NewsIn pentru a comenta unele informaţii din presă potrivit cărora în Senat s-ar putea înfiinţa o comisie parlamentară de anchetă pentru Radu Berceanu pe modelul Monica Iacob Ridzi şi Elena Udrea, fostul ministru liberal al Transporturilor Ludovic Orban a declarat: "Nu excludem varianta, nu am abordat subiectul. Deocamdată o avem pe madam Udrea de cercetat. Deocamdată nu am discutat nimic, să vedem ce spun şi colegii de pe Senat, nu pot să dau acum un răspuns".

Întrebat dacă este de părere că se impune înfiinţarea acestei comisii, Orban a mai spus: "Deocamdată n-am discutat subiectul, dar ştim de firma dlui Berceanu care vinde produse către firmele care au contract cu Ministerul Transporturilor, cu CFR".

De asemenea, liderul grupului PNL din Senat, Puiu Haşotti, a spus că, în mod categoric, PNL va cere o comisie pentru Berceanu dacă există indicii că acesta ar fi comis ilegalităţi. "Nu am vorbit (printre senatori, n.r), dar, dacă există informaţii care vor presupune existenţa unei astfel de comisii, o vom solicita. Dacă vor exista suficiente indicii că o astfel de comisie trebuie să existe în mod categoric o vom face. Până acum nu s-a discutat nimic în acest sens", a declarat Haşotti, pentru NewsIn.

Pe de altă parte, pesediştii, care au contribuit, alături de PNL, la constituirea în Camera Deputaţilor a comisiilor de anchetă pentru miniştrii PD-L Monica Iacob Ridzi şi Elena Udrea, se arată reticenţi faţă de înfiinţarea unei comisii de acest gen în Senat pentru Berceanu, dar nu ezită să-i critice activitatea şi să se declare în favoarea schimbării lui din funcţie.

"Cred că cel mai corect lucru în cazul dlui Berceanu ar fi ca acesta să fie demis de premier, fără se se mai piardă vremea cu o comisie parlamentară. Eu consider că ar fi o pierdere de vreme cu înfiinţarea unei comisii pentru că nu ar face altceva decât să scoată în evidenţă realităţile care există la Ministerul Transporturilor. Cel mai scurt şi cel mai bun lucru care ar putea să se facă este ca premierul să-l demită în cel mai scurt timp, (...) iar dacă nu, poate îşi dă singur demisia", a declarat, pentru NewsIn, senatorul PSD Cosmin Nicula

Şi senatorul PSD Sorin Bota, secretar executiv al partidului pe probleme de transport, crede că Berceanu trebuie să fie remaniat. "Cred că trebuie însă să discutăm foarte serios cu dl. Berceanu pentru că este departe de ce ne-am propus împreună, iar domnia sa refuză în mod constant colaborarea la nivelul alianţei. Mă deranjează că suntem foarte departe de ceea ce ne-am propus, iar pierderea aceasta de timp nu cred că o vom putea recupera.  Nu a făcut nimic din ceea ce ne propusem să facem în primul an, dar se plânge în continuare de modul în care a fost gestionat ministerul în ultimii patru ani, perioadă în care a fost şi el ministru, dar văd că uită acest lucru. (...) De remaniat, oricum va fi remaniat. N-are cum să scape", a declarat senatorul.

Nici senatorul PSD Ioan Chelaru nu se arată de acord cu înfiinţarea unei comisii dacă nu există indicii clare că un ministru a încălcat legea. "Eu rămân la părerea că Parlamentul trebuie să se ocupe în principal de redactarea legilor. E adevărat că Parlamentul controlează Guvernul, iar în cadrul acestei activităţi, una din posibilităţi este şi înfiinţarea unei comisii de anchetă. Nu cred că activitatea curentă a Parlamentului este asta. Cred, însă, că, în momentul în care apar situaţii de excepţie, precum furtul la drumul mare pe care văd că îl practică unii miniştri, poate Parlamentul să instituie comisie de anchetă. Dar nu ştiu dacă este situaţia dlui Berceanu. Dacă vedem documente... Deocamdată cred că este bine să ne vedem de scopul principal al activităţii noastre, legiferarea", a spus Chelaru, pentru NewsIn.