MENIU

Leonard Cohen: "Non, je ne regrette rien", mă bucur de ceea ce am

Foto: irishtimes.com

Leonard Cohen vorbeşte într-un interviu despre moarte, iubire şi ce înseamnă a-ţi asuma riscurile, mărturisind, senin, că a învăţat să accepte binele din viaţă, pentru motivul simplu că trebuie să fii recunoscător pentru ceea ce ai, de vreme ce nu există o garanţie că lucrurile vor merge bine în continuare.

"Am învăţat că este dificil să-l înveţi pe un câine trucuri noi", spune artistul, într-un interviu acordat "The Guardian". Pentru că există lucruri în viaţă pe care nimeni nu le poate controla, cum este "un soi de noroc" pe care îl ai sau nu, reţeta de a fi împăcat cu tine însuţi este să eviţi nemulţumirea. "Nu ştii nicioadată cu adevărat dacă vei fi capabil să devii persoana care vrei să fii", pentru că excelenţa depinde de atâtea conjucturi şi "mistere conectate",  încât nu poţi să fii artizanul deplin al propriei vieţi, crede Cohen.

Rememorând primii ani de carieră, Leonard Cohen spune că a experimentat apropierea de muzică şi de scris cu anxietate, primele nuvele vânzându-i-se cu greu: "Am scris mereu şi mici melodii, dar nu m-am gândit nicioadată că există loc pe piaţă pentru ele". În ceea ce priveşte alegerea unei cariere muzicale pentru bani, Cohen devine auto-ironic: "Se putea să-ţi rezolvi criza financiară devenind un cântăreţ de folk. Iar eu nu am avut nicioadată cine ştie ce voce. Şi nu am excelat nici la chitară". Totuşi, admite că scrisul i-a adus, pe lângă alte beneficii, un confort financiar.

Indiferent de ceea ce i s-a întâmplat rău în viaţa, Leonard Cohen nu vrea să vorbească despre asta, gândindu-se la răul altora, oameni care se nasc şi trăiesc în ţări afectate de războaie, prin comparaţie cu care suferinţa lui nu merită a fi discutată. M

Muzicianul recunoaşte că iubirea a jucat un rol major în viaţa lui. "Viaţa are prea puţin sens fără iubire. Aşa că suntem invitaţi în această arenă foarte periculoasă, unde posibilitatea de fi umilit sau de a cădea este amplă". Întrebat dacă nu regretă lipsa unei femei care să-i fi fost alături toată viaţa, Cohen răspunde, cu umor: "Non, je ne regrette rien". "Am fost binecuvântat cu un anumit grad de amnezie şi nu-mi amintesc ce nu a mers. Nu-mi revăd viaţa în felul acesta", mărtiriseşte acesta, spunând că preferă să trăiască ceea ce are, nu să analizeze ceea ce nu a avut.

Celebra maximă a lui Tennessee Williams, "Viaţa este o piesă scrisă excelent, cu excepţia celui de-al treilea act", i se pare autentică muzicianului-poet, care spune, cumva umoristic, că ultimul act începe mereu bine, dar finalul este tragic, de vreme ce el însemnă moartea. "Nu este moartea cea care ne îngrijorează, ci prelimimariile ei", aminteşte Cohen vorbele prietenului său, Irving Layton .

Mai multe articole despre:
moarte muzică folk Leonard Cohen interviu iubire talent