MENIU

Legiştii nu pot confirma că Gribenco este autorul dublului asasinat din Braşov

Foto: RTV

Deşi au apelat şi la sprijinul unor colegi din Germania, medicii de la Institutul de Medicină Legală Mina Minovici nu au putut stabili dacă profilul genetic al lui Serghei Gribenco, principalul supect în dosarul privind dublul asasinat şi tentativa de jaf de la casa de schimb valutar Candy, din Braşov, s-a găsit la locul crimei.

Concluziile raportului arată că profilele ADN expertizate exclud prezenţa profilului genetic al lui Serghei Gorbunov, primul suspect al anchetatorilor, însă legiştii nu se pot pronunţa cu privire la prezenţa profilului genetic al lui Serghei Gribenco, au declarat surse din cadrul INML, pentru .

"A fost un volum enorm de muncă pentru că am comparat profilul genetic al lui Gribenco cu alte 21 de profile din care să extragem ADN-ul. Etapa urmatoăre pentru a identifica un anume profil într-un amestec de profile genetice este una extrem de greoaie", spun aceleaşi surse.

Tocmai de aceea, legiştii români au apelat la specialişti în medicina legală din Germania, cărora le-au fost trimise eşantioanele în cauză. Pentru a putea stabili cu certitudine dacă ADN-ul lui Serghei Gribenco se regăseşte la locul crimei, legiştii au solicitat inclusiv profilele făcute de către Institutul de Criminalistică din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei, însă toate aceste demersuri nu au putut determina dacă profilul lui Serghei Gribenco se afla printre profilele ridicate de la faţa locului.

Potrivit unor surse din cadrul Poliţiei, profilele genetice recoltate reprezintă celule epiteliale care su fost ridicate de pe mânerul genţii cu bani sustraşi din casa de schimb valutar. Iniţial a fost recoltată o cantitate mai mare de astfel de celule epiteliale, care au fost trimise la Institutul de Criminalistică, unde s-a identificat prezenţa profilului genetic al lui Serghei Gribenco.

"S-a mers pe identificarea cromozomului Y, pe linie paternă, fiind identificat profilul ADN al lui Gribenco", au precizat sursele citate. Aceste concluzii au fost înaintate, prin raport, Parchetului de pe lânga Curtea de Apel Braşov. Procurorii au comandat, însă, o a doua expertiză la INML, însă legiştii nu au mai avut decât foarte puţine elemente de analizat, acesta fiind, în opinia poliţiştilor, şi motivul pentru care nu a putut fi identificat cu certitudine profilul lui Gribenco.