MENIU

Legea de aprobare a rectificării bugetare a fost declarată constituţională

Foto: gandul.info

Curtea Constituţională a decis, miercuri, cu majoritate de voturi, că sesizarea PNL asupra neconstituţionalităţii Legii pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.34/2009 cu privire la rectificarea bugetară pe anul 2009 este constituţională.

"În şedinţa din data de 13 mai, Curtea Constituţională a soluţionat, în cadrul controlului anterior promulgării legii, sesizarea asupra neconstituţionalităţii Legii pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.34/2009 cu privire la rectificarea bugetară pe anul 2009 şi reglementarea unor măsuri financiar-fiscale, sesizare formulată de un număr de 63 de deputaţi, respectiv 28 de senatori, în temeiul art.146 lit.a) din Constituţie. În urma deliberării, Curtea Constituţională a decis, cu majoritate de voturi, că legea este constituţională", se arată în comunicatul CCR remis, miercuri, agenţiei NewsIn.

De asemenea, Curtea Constituţională a examinat obiecţia de neconstituţionalitate formulată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – constituită în Secţii unite, referitoare la dispoziţiile Anexei nr.2, poziţiile nr.4 şi 16 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.34/2009 cu privire la rectificarea bugetară pe anul 2009 şi reglementarea unor măsuri financiar-fiscale, care a fost aprobată de Parlament prin legea sus-menţionată, constatând, cu majoritate de voturi, că textele criticate sunt constituţionale.

Deciziile sunt definitive şi general obligatorii şi se comunică preşedintelui României în vederea promulgării legii.

Viceliderul grupului PNL din Camera Deputaţilor, Eugen Nicolăescu, a declarat, pe 30 aprilie, că liberalii au depus o contestaţie la Curtea Constituţională împotriva Legii de rectificare bugetară, prin care se adoptă OUG 34/2009.

Nicolăescu a precizat că CCR a fost sesizată pe Legea de adoptare a rectificării, în care este inclusă impunerea unei alte impozitări minime, principala nemulţumire a liberalilor.

Liberalul Ciprian Dobre, care a lucrat la redactarea sesizării la CCR, a argumentat că este neconstituţional ca o lege ordinară, cum este cea de adoptare a bugetului, să modifice o lege organică, şi anume Codul Fiscal, iar modificările să fie introduse prin OUG. El a susţinut că, în această logică introdusă de Guvern, chiar Constituţia ar putea fi schimbată prin Ordonanţă de Urgenţă.

"Guvernul şi-a încălcat propria competenţă de a legifera", a precizat liberalul, referindu-se, din acest punct de vedere, la un "abuz" din partea puterii. Dobre s-a referit la articolul 76, alineatul 1, în care se menţionează că "legile organice şi hotărârile privind regulamentele Camerelor se adoptă cu votul majorităţii membrilor fiecărei Camere", care a fost încălcat deoarece rectificarea a modificat Codul Fiscal, o lege cu caracter organic. În consecinţă, a argumentat liberalul, orice lege care schimbă un act normativ organic trebuie adoptat cu majoritate calificată. Legea de adoptare a rectificării s-a supus regimului unei legi bugetare, şi anume ordinare.

"A admite că putem modifica o lege organică printr-o lege ordinară, mai mult, printr-o OUG, ar însemna să acceptăm că de mâine sau de poimâine Guvernul Boc să modifice Constituţia prin Ordonanţă de Urgenţă. Acesta este de fapt marele pericol: precedentul deosebit de grav din punct de vedere constituţional", a afirmat Dobre.

Deputatul PNL a amintit că, în programul de guvernare este prevăzut impozitul unic de 16%, iar prin introducerea impozitului minim "Guvernul deviază de la propriul program de guvernare". "OUG nu pot fi adoptate în domeniul legilor constituţionale, nu pot afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertăţile şi îndatoririle prevăzute de Constituţie", a citat Dobre Constituţia. Articolul a fost adus în susţinerea ideii că Executivul a încălcat "îndatorirea" plăţii impozitului, care nu poate fi modificată, aşadar, prin OUG, ci prin lege.

Proiectul de aprobare a Ordonanţei de Urgenţă 34/2009 privind rectificarea bugetară a fost adoptat, pe 28 aprilie, de Camerele reunite ale Parlamentului, cu 181 voturi favorabile, 88 "împotrivă" şi nicio abţinere, toate amendamentele susţinute în plen de liberali fiind respinse.