MENIU

Laszlo Tokes i-a transmis lui Traian Băsescu să nu spună niciodată "niciodată" în privinţa autonomiei

Foto: weblog.ro

Episcopul Laszlo Tokes i-a transmis, sâmbătă, la Tuşnad, preşedintelui Traian Băsescu, în urma declaraţiilor şefului statului privind autonomia, că în politică "niciodată nu există niciodată".

Europarlamentarul Tokes Laszlo a afirmat, sâmbătă, în cadrul Universităţii de Vară Tuşnad, că în România este nevoie de o schimbare de regim, nu doar în economie, în domeniul infrastructurii sau în administraţie, ci şi în ceea ce priveşte politica privind minorităţile naţionale.

"Apreciez că în România s-au făcut paşi împortanţi în ce priveşte politica privind minorităţile naţionale, dar suntem departe de alte state. Ne lovim de problema autonomiei, iar în timp ce în mai multe ţări europene funcţionează diferite forme de autonomii, la noi se spune 'niciodată'. Cred că acesta este o afirmaţie extremistă. În politică, 'niciodată' nu există ", a spus europarlamentarul maghiar.

Mai mult, Laszlo Tokes a spus că această neîncredere este moştenită de la comunism. "Am moştenit pereţi care ne despart unii de alţii. Ar trebui să le învingem graniţele neîncrederii şi să privim minorităţile în spiritul Raportului Tismăneanu, care recunoşte maghiarii, recunoaşte existenţa politicii colonizării în vederea schimbării componenţei etnice în timpul comunismului", a afirmat Tokes.

Episcopul este de părere că, tocmai din această cauză, armata sau biserica ortodoxă nu trebuie să continuie colonizarea. Episcopul consideră că această zi are o importantaţă deosebită deoarece, prin stabilirea încrederii dintre Viktor Orban şi Traian Băsescu se poate restabili încrederea româno-maghiară.

În acest sens, Tokes a amintit "spiritul Timişoarei" când, în lupta împotriva comunismului, românii şi maghiarii au acţionat împreună.

În plus, Tokes s-a arătat bucuros pentru faptul că Elena Băsescu se numără printre europarlamentari, însă şi-a exprimat nemulţunirea că, în rândurile europarlamentarilor se află şi "extremistul Vadim Tudor, care continuă în mod expres politica moştenită de Ceauşescu".

Europarlamentarul maghiar a mai vorbit şi despre faptul că, în aprilie, Parlamentul Europei a condamnat comunismul, alături de nazism. "Sunt mândru că România se află în frunte în acest demers şi că Raportul Tismăneanu are repercusiuni de drept, nu înseamnă doar afirmaţii pompoase", a spus Tokes.

În încheiere, acesta a menţionat că va lupta în continuare pentru autonomie şi pentru o lege a minorităţilor care nu va vorbi despre romi şi maghiari împreună, sau despre turci şi greci şi maghiari împreună, ci va rezolva problemele maghiarilor în Transilvania. "În mod natural, vom fi solidari şi cu celelalte minorităţi naţionale din România, vom lupta şi pentru drepturile lor, însă ei nu au probleme asemătoare cu cele ale Ţinutul Secuiesc", a conchis Laszlo Tokes.

La Universitatea de Vară Tusvanyos, care se desfăşoară în perioada 14 - 19 iulie, la Tuşnad, participă peste 1.000 de persoane, studenţi şi invitaţi, politicieni, personalităţi ale vieţii economice, profesori şi specialişti în diverse domenii, din ţară şi din străinătate. În cursul zilei de sâmbătă, la Tuşnad a avut loc o dezbatere între Traian Băsescu, Tokes Laszlo şi preşedintele FIDESZ (Ungaria), Orban Viktor.