MENIU

Kosovo şi-a declarat independenţa

Imagini de la sesiunea extraordinară a Parlamentului din Kosovo
Preşedintele Parlamentului kosovar a citit proclamaţia de independenţă
Hashim Thaci a anunţat independenţa fostei provincii Kosovo
Mii de albanezi au ieşit pe străzi pentru a-şi manifesta bucuria independenţei
Liderii kosovari şi-au împărtăşit bucuria alături de popor

Kosovo şi-a declarat independenţa şi s-a autoproclamat un stat suveran. Anunţul a fost făcut de premierul Hashim Thaci, în faţa plenului Parlamentului.

Parlamentul de la Priştina a adoptat, duminică, prin aclamare, rezoluţia care proclamă provincia sârbă Kosovo drept stat independent. Astfel, potrivit agenţiilor de presă, rezoluţia a primit voturile favorabile ale tuturor celor 109 deputaţi prezenţi. Cei 11 deputaţi reprezentând minorităţile etnice, inclusiv sârbii, au fost absenţi.

"Vom susţine reconcilierea naţională dintre Kosovo şi Serbia. Vrem, în acelaşi timp, să ne respectăm toate obligaţiile pe care le avem şi care decurg din legile internaţionale şi din Rezoluţia 1244 a Naţiunilor Unite. Anunţăm în mod public că toate ţările au dreptul, dar şi obligaţia, să respecte această declaraţie de independenţă şi le cerem acest lucru", a declarat în cadrul unui discurs premierul Hashim Thaci.

În Parlamentul de la Priştina a fost prezentat duminică şi drapelul noului stat Kosovo. Acesta este reprezentat de harta fostei provincii sârbe care are câteva steluţe în nuanţe de alb şi albastru.

Naţiunea provinciei Kosovo se va crea pe baza planului întocmit de trimisul special al ONU, Martti Ahtisaari. Kosovo este o societate democratică, laică şi multietnică, potrivit Declaraţiei de Independenţă.

Acelaşi document prevede că, odată cu independenţa, Kosovo va prelua responsabilităţile internaţionale şi îşi va asigura securitatea la graniţă. De asemenea, va fi interzisă utilizarea forţei pentru rezolvarea conflictelor. Provincia doreşte să aibă relaţii bune cu ţările aflate la graniţe şi garantează protejarea moştenirilor culturale şi religioase din zonă.

Mii de albanezi au ieşit în stradă pentru a sărbători declararea independenţei. Separarea provinciei Kosovo de Serbia încheie procesul de dezintegrare a Iugoslaviei început după 1990. Noul stat va fi gestionat de Uniunea Europeană, care a aprobat deja trimiterea în zonă a unei misiuni formată din două mii de poliţişti, jurişti şi vameşi. Misiunea europeană va înlocui forţele ONU care asigurau alături de NATO securitatea provinciei.

La 18.00 ora locală, 19.00 ora României, preşedintele provinciei, premierul şi preşedintele Parlamentului au susţinut declaraţii la centrul de presă organizat la Grand Hotel din Priştina.

Aflaţi reacţiile stârnite pe plan internaţional de proclamarea independenţei Kosovo.
Mai multe articole despre:
Kosovo independenţă