MENIU

Kosovo este pe cale să devină stat membru al FMI, spune ministrul de Finanţe

Foto: flagpedia.net

Kosovo este aproape de a se alătura Fondului Monetar Internaţional (FMI), prima etapă a procesului, cea de votare, urmând să se încheie marţi, a anunţat ministrul de Finanţe, Ahmet Shala.

Kosovo s-a desprins de Serbia în februarie 2008 şi a aplicat imediat pentru aderarea la FMI, chiar dacă nu este stat membru al Naţiunilor Unite. FMI a recunoscut independenţa Kosovo anul trecut şi a anunţat că va lua în considerare aplicaţia de aderare "la momentul potrivit", considerând Kosovo un stat suveran balcanic.

"Astăzi este sfârşitul etapei de votare. Primim veşti bune şi cred că vom încheia cu succes această provocare şi vom deveni membri ai FMI", a declarat ministrul Finanţelor şi Economiei, Ahmet Shala.

Fiind timp de zeci de ani cea mai săracă regiune din Iugoslavia, Kosovo îşi revine încă după războiul din 1998-1999, când NATO a bombardat regiunea pentru a alunga forţele sârbe. Rata şomajului este estimată la 45%.

Separarea Kosovo de Serbia a fost recunoscută de 58 de state, inclusiv de Statele Unite şi de majoritatea ţărilor din Uniunea Europeană, ce deţin majoritatea drepturilor de vot în cadrul FMI. Kosovo a aplicat şi pentru statut de membr al Băncii Mondiale.