MENIU

Kelemen Hunor susţine transformarea Senatului în Consiliul Regiunilor

Foto: NewsIn

Candidatul UDMR la alegerile prezidenţiale, Kelemen Hunor, a declarat, la Arad, că susţine transformarea Senatului într-un consiliu regional, cu o altă reprezentativitate şi alte atribuţii faţă de Camera Deputaţilor.

Preşedintele executiv al UDMR şi candidatul formaţiunii la alegerile prezidenţiale, Kelemen Hunor, a spus că propunerea lui este înfiinţarea a 16 regiuni de dezvoltare în România.

"Când vorbim despre reformarea Parlamentului, ne gândim la faptul că bicameralismul în forma actuală este depăşit pentru că atribuţiile, competenţele celor două camere sunt aproape identice ca şi reprezentare a cetăţenilor în cele două camere. Din punctul acesta de vedere suntem de acord că trebuie discutat ce se va întâmpla. Cum vom merge mai departe? Cu două camere? Cu o singură cameră? Cum vom reforma aceste două camere?", a declarat Kelemen Hunor.

Liderul UDMR a susţinut că formaţiunea din care face parte are o contrapropunere la iniţiativa preşedintelui Traian Băsescu pentru organizarea unui referendum privind crearea unui parlament unicameral.
"Mergem mai departe cu bicameralismul, fiindcă România în această formă, cu regiunile istorice foarte puternice, cu identităţi regionale foarte puternice, cu această diversitate, trebuie să fie reprezentată atât în Camera Deputaţilor, cât şi în Senat. Dar Senatul trebuie să aibă o altă componenţă şi o altă reprezentativitate, precum şi atribuţii total diferite de Camera Deputaţilor. De aceea propunem ca Senatul să fie transformat şi alcătuit după alt principiu, trebuie să fie transformat în camera regiunilor sau în consiliul regiunilor, unde să fie reprezentate toate regiunile istorice din România, judeţele şi să fie o reprezentare echilibrată a diversităţii societăţii româneşti, cu atribuţii în domenii foarte bine conturate şi acele atribuţii să fie doar în competenţa Senatului sau a Camerei regiunilor“, a declarat Kelemen Hunor.

Conform candidatului UDMR, Camera Regiunilor ar trebui să aibă atribuţiuni precum dezvoltarea regională, politica externă, securitatea naţională, apărarea şi securitatea energetică. "Restul atribuţiilor de legiferare rămân în competenţa Camerei Deputaţilor. Vă spun acest lucru şi uitându-mă la tratatul de la Lisabona, care, dacă va fi pus în aplicare şi va intra în vigoare, va oferi ţărilor membre ale UE câte două voturi în parlamentele naţionale şi acele două voturi pot fi puse la dispoziţia Camerei Deputaţilor şi la dispoziţia Senatului. Propun înfiinţarea a 16 regiuni de dezvoltare, ca să nu fim acuzaţi că ne ocupăm doar de secuime. Noi când facem un proiect de lege, ne gândim la interesele societăţii româneşti", a susţinut Kelemen.