MENIU

Katalin Varga: patru stele din cinci de la presa străină

Foto: REALITATEA.NET

După lansarea din Franţa, coproducţia româno-britanică Katalin Varga, regizată de Peter Strickland şi produsă de Tudor şi Oana Giurgiu (Libra Film) rulează din 9 octombrie şi în cinematografele din Marea Britanie.

Pelicula s-a bucurat de un imens succes atât în rândul publicului britanic, cât şi a criticii. Filmul a fost lansat simultan în 17 cinematografe din Londra, Liverpool, Edinburgh, Manchester, Cambridge şi Glasgow şi a strâns după numai 3 zile de proiecţii 29.372 de spectatori.

Publicaţii de renume, precum The Times, The Guardian, The Telegraph sau Daily Express au aclamat pelicula turnată în Romania, acordând filmului 4 stele din 5.

Derek Malcolm, unul dintre cei mai importanţi critici de film din lume, se declară încântat de opera lui Strickland, afirmând pentru Evening Standard: "Katalin Varga este un triumf. Peter este extraordinar, reuşind să surprindă, fără  a dramatiza, lupta lui Katalin de a se elibera, de a-şi învinge suferinţa.  Autorul cronicii concluzionează: Fără îndoială, este unul dintre cele mai bune filme ale anului."

The Independent vede în Katalin Varga "Un film puternic, neliniştitor. Debutanta Hilda Peter a evitat să ne ofere de la început o imagine completă a lui Katalin,  trecând ameţitor de la o stare la alta.  Regizorul, dezvăluind în  final adevăratele sentimente ale personajului, realizează în punctul culminant al filmului una dintre cele mai frumoase secvenţe ale anului."

Empire aplaudă interpretarea  extraordinară a actorilor din rolurile principale iar Channel 4 notează: "Întreaga dramă dă impresia  unei minunate poveşti populare în care baladele şi cântecele au fost transmise din generaţie în generaţie".

The Guardian titrează: Filmul lui Strickland te intrigă: o poveste despre violenţă şi răzbunare desfăşurată într-o superbă zonă rurală din România, care, asemeni operei lui Dostoievski, te captivează. Un film a cărui strălucire vine din interior.

Nu în ultimul rând, şi publicaţia Telegraph face remarci elogioase la adresa filmului: Cea mai răvăşitoare secvenţă din film este aceea a monologului de pe lac, în care violatorul  şi iubitoarea sa soţie ascultă tragedia lui Katalin. Filmul este o dramă psihologică cu tentă de poveste fantastică, în care se resimt influenţele lui Tarkovski şi ale lui Lynch şi care triumfă datorită interpretării memorabile a actriţei din rolul principal.

În România, filmul va fi lansat pe marile ecrane pe 13 noiembrie.

Katalin Varga a fost produs de Libra Film şi Peter Strickland, în co-producţie cu Hai-Hui Entertainment, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei.