MENIU

Karadzici obţine o mică victorie, chiar dacă îi este impus un avocat

Foto: rfi.ro

Un avocat i-a fost impus, dar Radovan Karadzici a obţinut o mică victorie, spun experţii: a câştigat câteva luni pentru a-şi pregăti apărarea în faţa TPI pentru fosta Iugoslavie.

Procesul pentru genocid al fostului lider politic al sârbilor din Bosnia, proces pe care l-a boicotat de la deschidere, la 26 octombrie, a fost amânat pentru 1 martie 2010, timp în care avocatul desemnat se va informa în legătură cu dosarul acuzării.

"Desemnarea unui avocat este un mod indirect de a-i oferi mai mult timp lui Karadzici pentru a putea continua să-şi pregătească apărarea", spune Willem van Genugten, profesor de drept internaţional de la Universitatea Tilburg.

Karadzici a câştigat câteva luni pentru a-şi pregăti apărarea pe care şi-o asigură singur, asistat din culise de jurişti, după ce a cerut fără succes, în septembrie, un interval de zece luni. Acuzatul îşi păstrează dreptul de a se apăra singur: avocatul desemnat va fi în "stand by" şi nu va interveni decât dacă el persistă în refuzul de a asista la proces la reluarea sa, la 1 martie.

"Este o ameninţare. Judecătorii spun 'dacă nu vă veţi prezenta, atunci altcineva va prelua comanda' ", explică profesorul. "După mai multe avertismente, tribunalul trebuia să dea un semnal serios, dacă nu vrea să-şi piardă credibilitatea", subliniază el.

Acuzarea a spus de mai multe ori că trebuie desemnat un avocat, subliniind că acuzatul ar putea de asemenea fi adus cu forţa la proces.
Judecătorii caută un compromis pentru a ieşi din impas", explică Harmen van der Wilt, profesor de drept penal internaţional al Universitatea din Amsterdam. "Ei trebuie să arate că păstrează controlul asupra procesului, că încearcă în acelaşi timp să colaboreze cu acuzatul", subliniază el.

Karadzici "a câştigat o bătălie, dar nu războiul", spune Xavier Tracol, jurist. "Obiectivul său este să ia tribunalul ostatic. A câştiga timp este unul dintre modurile de a reuşi".

Mai multe articole despre:
proces TPI Radovan Karadzici