MENIU

Junii din Mărginimea Sibiului colindă cu zurgălăi şi ciucuri la picioare

Junii din Mărginimea Sibiului colindă cu zurgălăi şi ciucuri la picioare

Pentru oamenii din Mărginimea Sibiului, Crăciunul înseamnă tradiţie, joc şi voie bună. La Orlat, cel mai îndrăgit obicei este ceata junilor. 10 tineri gătiţi în straie populare joacă în centrul satului în prima zi de Crăciun, după care pornesc la colindat până după Anul Nou. Ceea ce-i face însă speciali pe junii din Orlat sunt zurgălăii şi ciucurii pe care-i poartă la picioare.

După slujba de Crăciun junii joacă în centrul satului sub privirile localnicilor care sunt încântaţi de tradiţia care încă se păstrează cu sfinţenie la Orlat.

Ceata de juni pleacă apoi la colindat prin sat, iar primele case la care poposesc sunt ale primarului şi viceprimarului. Îi colindă şi joacă Jocul Junilor, după care e musai să fie răsplătiţi aşa cum spune tradiţia:  cu bucate tradiţionale şi cu un vin bun de casă.

Tradiţia junilor din Orlat este veche de sute de ani. Ceea ce-i face deosebiţi pe junii de la Orlat sunt însă straiele pe care le poartă, cu pană la pălărie şi zurgălăi la picioare. Junii poartă costumul din ajunul Crăciunului şi până după Anul Nou, timp în care colindă pe la toate casele din sat.

Mai multe articole despre:
Crăciun Sibiu tradiţie juni mărginime anul nou