MENIU

JPMorgan ocupă primul loc în clasamentul celor mai puternice bănci din lume

Foto: images.businessweek.com

JPMorgan este considerată cea mai puternică bancă a lumii, conform unui clasament realizat de revista de specialitate The Bankers, în timp ce Royal Bank of Scotland (RBS) a suferit cea mai mare pierdere a sectorului bancar.

Pierderea de 59,3 miliarde dolari înregistrată de RBS în 2008 a eclipsat orice alt rezultat negativ de pe piaţa bancară mondială, inclusiv pierderea de 53 miliarde de dolari a Citigroup şi cea de 47,8 miliarde de dolari a băncii Wells Fargo, scrie The Banker.

Profiturile bancare pe plan mondial au scăzut cu 85% în 2008, la 115 miliarde dolari, faţă de cele 781 miliarde obţinute în 2007, iar randamentul capitalului investit s-a prăbuşit la 2,69%, faţă de nivelul anterior de 20%.

JPMorgan a ocupat locul întâi în clasamentul celor mai puternice 1.000 de bănci pe plan mondial, în 2007 grupul american ocupând poziţia a patra.

Bank of America a ocupat locul secund, iar pe locurile trei şi patru au venit Citigroup şi RBS, cele trei bănci ocupând aceste locuri în ciuda dificultăţilor financiare prin care au trecut în ultimul an.

JPMorgan s-a extins şi s-a întărit prin preluarea rivalilor Bear Stearns şi Washington Mutual iar Bank of America a câştigat mult prin achiziţia băncii Merrill Lynch.

HSBC a căzut pe locul cinci după ce anul trecut ocupase prima poziţie, însă a fost singurul grup bancar dintre primele cinci care nu a primit sprijin guvernamental, putând ocupa poziţia a cincea în cazul în care ajutorul guvernamental nu ar fi luat în considerare.

Mitsubishi UFJ a fost cea mai bine plasată bancă asiatică, de pe locul şapte, inaintea băncii chineze ICBC, de pe locul opt.

ICBC a fost cea mai profitabilă bancă în 2008, obţinând câştiguri de 21,3 miliarde dolari, estimează The Banker.

Cele mai profitabile cinci bănci din lume au fost din China sau Spania.

Pe locul doi al clasamentului profitabilităţii, după ICBC, s-a clasat China Construction Bank, cu un profit de 17,5 miliarde dolari, urmată de Santander (15,8 miliarde dolari), Bank of China (12,6 miliarde dolari) şi BBVA (9,6 miliarde dolari).