MENIU

Jose Saramago îl califică pe Berlusconi drept "delincvent" şi "virus"

Foto: topnews.in

Scriitorul portughez Jose Saramago, laureat al premiului Nobel pentru literatură în 1998, l-a calificat pe premierul italian drept "delincvent" şi "virus" într-un articol publicat duminică de cotidianul spaniol El Pais şi citat de AFP.

"I-am spus acestui lucru delincvent şi nu regret", scrie Saramago într-un articol din cotidianul de centru-stânga El Pais, care a publicat vineri fotografii cu femei şi un bărbat goi, făcute la vila din Sardigna a lui Berlusconi.

Saramago îl calificase deja pe premierul italian drept "delincvent" în ultima sa carte.

"De mai mulţi ani, lucrul Berlusconi comite delicte de o gravitate varibilă, însă mereu demonstrată. În plus, el nu încalcă legile, ci mai rău, el le face pentru a proteja interesele sale publice şi private, de om politic, de antreprenor, de însoţitor de minore", potrivit lui Saramago. "Acest lucru, această boală, acest virus ameninţă să fie cauza unui deces moral al ţării lui (Giuseppe - n.red.) Verdi, dacă o vomă profundă nu va reuşi să-l smulgă din conştiinţa italienilor înainte ca el să taie venele şi să distrugă inima uneia dintre cele mai bogate culturi din lume", scrie în continuare Saramago.

Berlusconi "este un lucru periculos care seamănă cu o fiinţă umană, care organizează petreceri, orgii şi care conduce o ţară numită Italia", a adăugat scriitorul, în vârstă de 86 de ani şi autor al 30 de opere.

Avocatul lui Berlusconi, deja confruntat cu cazul Noemi, o tânără de 18 ani care ar avea o relaţie cu premierul italian, a anunţat că va depune o plângere împotriva cotidianului El Pais. Acesta a publicat duminică noi fotografii făcute la vila lui Berlusconi, numai câteva dintre sutele de imagini a căror publicare a fost interzisă de justiţia italiană, după o plângere depusă de Berlusconi pentru încălcarea vieţii private.

Premierul italian "comite un abuz de putere continuu, care poate ruina statul de drept şi sistemul democratic din Italia", scria duminică un editorialist al cotidianului El Pais.