MENIU

Joe Biden, cel mai experimentat vicepreşedinte american

Foto: RTV

Sunt cel mai experimentat vicepreşedinte american, spune Joe Biden despre el însuşi, fără modestie. Numărul doi de la Casa Albă este un ajutor nepreţuit pentru Barack Obama în dosare complicate de politică internaţională. Politician cu experienţă, Biden nu se teme să spună exact ce crede, indiferent de consecinţe. Iar dacă la un moment dat Barack Obama nu-şi va mai putea exercita atribuţiile, Joe Biden va deveni automat cel mai puternic om din lume.

Înainte să accepte postul de vicepreşedinte, Joe Biden i-a cerut lui Barack Obama o întrevedere săptămânală şi dreptul de a interveni în orice problemă. A ajuns la Casa Albă, după 36 de ani în Senat şi 26 de ani la conducerea Comisiei de politică Externă. În această calitate, Joe Biden a fost unul dintre autorii rezoluţiei Congresului, care l-a autorizat pe preşedintele Bill Clinton să folosească forţa în Kosovo. El a făcut o vizită în România, unde, potrivit ambasadorului american de la acea vreme, James Rosapepe, a avut un schimb dur de replici cu un oficial român.

Un lider al opoziţiei i-a spus lui Biden că România ar vrea să intre în NATO, ca să nu fie atacată de forţele alianţei, din cauza problemelor cu minoritatea maghiară. Iar Biden i-a răspuns tăios că se va asigura că România nu va intra în NATO, dacă ţara noastră îşi doreşte aderarea din acest motiv.

Numărul doi de la Washington are 66 de ani. Născut într-o familie catolică de origine irlandeză, a fost primul din familia lui care a absolvit o facultate. A devenit senator la 29 de ani, însă începutul carierei lui politice a fost marcat de o dramă. Soţia lui şi fetiţa lor de 13 luni au murit, într-un grav accident rutier. Cei doi băieţi ai lui Biden se aflau şi ei în maşină, dar au scăpat cu viaţă. Cel mai mare este acum procuror-general în statul Delaware, iar cel mai mic avocat. Joe Biden mai are o fiică, din cea de-a doua căsătorie.

Mai multe articole despre:
Joe Biden Biden România