MENIU

Jafurile de la CFR care au adus căile ferate în paragină: află cine a profitat de compania de stat

Foto: Realitatea TV

După Revoluţie, Compania CFR a fost jefuită şi sărăcită de persoade care au condus-o şi care ar fi trebuit să o modernizeze. Printre cei care au dat cele mai mari tunuri la CFR se numără Mihai Necolaiciuc, în prezent reţinut în Statele Unite. Necolaiciuc nu este însă singurul şef care s-a îmbogăţit de pe urma afacerilor cu CFR. I-au urmat exemplul şi alţi directori regionali din cadrul Companiei.

Mihai Necolaiciuc are trei dosare la DNA pentru 23 de contracte de achiziţii prin care s-au cumpărat fel şi fel de piese de care CFR nu avea nicio nevoie: de la piuliţe, solniţe şi costume de scafandru, până la trandafiri pentru gări. Preţurile erau supraevaluate în unele cazuri şi cu 3.200%. Aceeaşi situaţie se întâlneşte şi la hotelul Astoria din Bucureşti pe care Necolaiciuc s-a obligat să-l renoveze.

O carafă pentru whisky a costat 37 de milioane de lei. Un pahar a fost trecut în acte cu 6 milioane de lei.

Fostul director al Regionalei CFR Braşov, Valeriu Darie, este cercetat pentru abuz în serviciu şi delapidare. Prejudiciul estimat : 300.000 de lei. Darie este acuzat că ar fi acordat contracte unor firme la care administratori şi acţionari erau membri ai familiei sale sau prieteni.

Metoda este aceeaşi, simplă şi eficientă: preţurile la care CFR cumpăra produsele ar fi fost de câteva ori mai mari decât cele de pe piaţă.