MENIU

J. Szasz: Măsuri pentru autonomie trebuie luate chiar acum

Foto: snzt.ro

Preşedintele Partidului Civic Maghiar, Jeno Szasz, a declarat sâmbătă, în cadrul reuniunii desfăşurate la Odorheiul Secuiesc, că "măsuri pentru autonomie trebuia luate chiar astăzi". Peste 400 de persoane au participat, sâmbătă, la Adunarea Aleşilor Locali din Secuime organizată de CNS şi PCM la Odorheiu-Secuiesc, pe ordinea de zi fiind incluse hotărâri care vizează sprijinirea proiectului de lege "Statutul de autonomie al Ţinutului Secuiesc".

Toate hotărârile au fost votate în unanimitate. În cadrul întâlnirii au luat cuvântul mai mulţi aleşi locali din Secuime, printre care şi preşedintele PCM, Jeno Szasz, care a spus că partidul merge cu convingere pe drumul pe care l-a ales către asumarea autonomiei.

Au fost incluse şi o hotărâre privind organizarea de referendumuri locale, una privind simbolurile Ţinutului Secuiesc, în care se stabilesc stema, imnul, drapelul şi semnul distinctiv al Ţinutului Secuiesc, hotărâre privind asocierea autorităţilor publice locale la nivelul scaunelor, instituţionalizarea Adunării Aleşilor Locali din Ţinutul Secuiesc şi hotărâre privind reprezentarea aspiraţiei la autonomie a Ţinutului Secuiesc în structurile Consiliului Europei şi ale Uniunii Europene, transmite corespondentul NewsIn.

De asemenea, pe ordinea de zi a Adunării de la Odorheiu-Secuiesc a fost cuprinsă, la început, o declaraţie privind reforma administrativă, în care se arată că actuala împărţire teritorial administrativă a României este depăşită, prin urmare reforma administrativă este o problemă centrală de interes public.

Potrivit Consiliul Naţional Secuiesc (CNS), ţinând cont de faptul că reîmpărţirea regiunilor de dezvoltare este o prioritate de primă urgenţă şi reforma administrativă din România nu poate neglija principiul subsidiarităţii, reorganizarea administrativă trebuie să se bazeze pe voinţa comunităţilor locale.

"Noi, aleşii locali din Ţinutul Secuiesc, fondatori şi participanţi ai Adunării Aleşilor Locali din Ţinutul Secuiesc, declarăm cu fermitate: Ţinutul Secuiesc este indivizibil şi nu poate fi înglobat într-o altă unitate teritorial-administrativă. Viitorul acestei regiuni nu poate fi imaginat altfel decât ca o unitate administrativ-teritorială de sine stătătoare, cu prerogative sporite, situată între limitele sale regionale fireşti, formate în cursul istoriei. La reîmpărţirea administrativ-teritorială a României trebuie avut în vedere principiul european conform căreia o regiune nu se marchează, ci se recunoaşte", susţin aleşii în declaraţia respectivă.

La eveniment a participat şi preşedintele Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), Tokes Laszlo, unul dintre organizatorii Adunării de vineri de la Miercurea Ciuc, alături de UDMR.

Citeşte şi Ţinutul Secuiesc îşi proclamă autonomia prin adoptarea unor simboluri proprii- VEZI FOTO ŞI EXPLICAŢII