MENIU

Isărescu: BNR va reduce rezervele obligatorii ale băncilor şi va cumpăra valută

Foto: NewsIn

România are interesul să atragă toţi banii puşi la dispoziţie de FMI, iar BNR va stabiliza rezerva valutară în urma reducerii rezervelor minime obligatorii (RMO) şi prin cumpărări de valută din piaţă, odată cu stabilizarea cursului de schimb, a spus guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

"Am discutat în cadrul consiliului de administraţie, fără a da o traiectorie clară, despre reducerea rezervelor minime. Pentru a intra în anticamera zonei euro, ERM II, în 2012, rezervele minime obligatorii trebuie aduse şi la lei şi la valută la 2-5%, iar timp mult nu mai e. Avem acest acord cu Fondul şi va trebui să vedem şi care este necesarul de finanţare", a precizat guvernatorul.

El a spus că, în prezent, banca centrală plăteşte o dobândă "generoasă" pentru rezervele minime ţinute de băncile comerciale, care ar primi sume mai mici dacă ar decide să facă plasamente cu banii respectivi pe pieţele internaţionale. "De aceea, vom fi generoşi şi cu reducerea rezervelor minime", a adăugat Isărescu.

"Pentru a păstra rezerva la nivelul optim, după stablizarea cursului, vom şi cumpăra (valută - n.r.)", a precizat guvernatorul.