MENIU

Iranul refuză să trimită uraniul său slab îmbogăţit în străinătate, pentru combustibil nuclear

Foto: msnbc.msn.com

Iranul refuză să trimită uraniul său îmbogăţit în străinătate, în schimbul livrării de combustibil pentru reactorul de cercetare de la Teheran, a declarat sâmbătă preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului, Alaeddin Boroujerdi, citat de ISNA.

"Nu este prevăzut să trimitem o parte din cele 1.200 de kilograme (de uraniu slab îmbogăţit -n.red.) celeilalte părţi pentru a primi combustibil. Este în afara oricărei discuţii, fie că este vorba în mod treptat sau o singură dată", a spus oficialul citat de ISNA.

"În prezent, experţii noştri sunt în curs de a vedea cum să obţină combustibil pentru a rezolva această problemă. Ali Ashgar Soltanieh (reprezentantul Iranului pe lângă AIEA) negociază pentru a găsi o soluţie", a adăugat el.

În 21 octombrie, în cadrul unei reuniuni la Viena între Iran, Franţa, Rusia şi Statele Unite, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a prezentat un proiect de acord care permite Teheranului să obţină combustibil nuclear pentru reactorul său de cercetare.

În baza acestui acord, Iranul ar trebui să exporte cea mai mare parte din uraniul său slab îmbogăţit pentru a fi îmbogăţit mai mult în Rusia. Franţa ar urma apoi să asigure transformarea în combustibil nuclear, pentru reactorul de la Teheran.

Moscova, Parisul şi Washingtonul şi-au dat repede acordul, însă Teheranul încă nu.

Vineri, într-un interviu acordat televiziunilor turce, preşedintele Mahmoud Ahmadinejad a declarat că Iranul ar prefera să cumpere combustibilul de care are nevoie şi este dispus să continue negocierile în acest sens.