MENIU

Iranul confirmă construirea a zece uzine şi critică Rusia

Ameninţarea lui Ahmadinejad ar putea fi o fumigenă, întrucât savanţii iranieni nu stăpânesc încă tehnologia laser de îmbogăţire a uraniului

Preşedintele iranian a reafirmat că Teheranul îşi va reduce cooperarea cu AIEA. \"Iranul a cooperat până în prezent peste nivelul legal cerut. Este firesc să examinăm o limitare a acestei cooperări şi să coborâm la nivelul strict legal\", a explicat el.

Preşedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a reafirmat marţi că Iranul urmează să construiască zece noi centre de îmbogăţire a uraniului, în pofida criticilor internaţionale provocate de acest anunţ, relatează AFP.

De asemenea, el a criticat vehement Rusia pentru că a votat alături de occidentali rezoluţia AIEA care condamnă politica nucleară a Iranului şi care cere Teheranului oprirea construcţiei unei uzine de îmbogăţire a uraniului la sud de Teheran, a cărei dezvăluire, în septembrie, a agravat criza în dosarul nuclear iranian.

Ahmadinejad a anunţat duminică faptul că Iranul urmează să construiască zece noi uzine de îmbăţire a uraniului şi să producă uraniu îmbogăţit la 20% pentru reactorul său de cercetare din Teheran, drept răspuns la rezoluţia Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică (AIEA).

În plus, preşedintele iranian a reafirmat că Teheranul îşi va reduce cooperarea cu AIEA. \"Iranul a cooperat până în prezent peste nivelul legal cerut. Este firesc să examinăm o limitare a acestei cooperări şi să coborâm la nivelul strict legal\", a explicat el.

Rezoluţia AIEA a urmat după respingerea de către Iran a unei oferte vizând schimbarea uraniului slab îmbogăţit (3,5%) cu combustibil nuclear (uraniu îmbogăţit la 20% - n.r.) pentru reactorul de la Teheran.

Îmbăţirea uraniului se află în centrul disputei dintre Iran şi o parte a comunităţii internaţionale, care se teme, în pofida dezminţirilor repetate ale iranienilor, că Teheranul va încerca să producă un combustibil suficient de îmbogăţit pentru a permite fabricarea unei bombe atomice.