MENIU

Irakul a revenit la exporturile-record de petrol

Foto: Realitatea.net

Petrolul reprezintă 87% din veniturile bugetare din Irak, stat ce intenţionează să-şi dubleze exporturile în următorii cinci ani. Irakul a exportat în iulie 63,1 milioane barili, acesta fiind cel mai ridicat nivel după 2003.

Exporturile de petrol din Irak au atins în luna iulie cel mai înalt nivel din 2003, de 63,1 milioane barili, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al Ministerului Petrolului, Assem Jihad.

"Exporturile au marcat în iulie cel mai bun nivel înregistrat după 2003", a spus Jihad. Potrivit declaraţiilor oficiale, Irakul a exportat în iulie 63,1 milioane barili, faţă de 57,7 milioane barili în iunie.

În ceea ce priveşte veniturile, la un preţ mediu al petrolului de 64,42 dolari/baril, Bagdadul a încasat 4,66 miliarde dolari. Irakul şi-a întocmit bugetul pentru 2009 luând în calcul un preţ mediu al petrolului de 50 dolari/baril.

Nivelul actual al exporturilor de petrol este comparabil cu cel din 2003, când exporturile de petrol erau de circa 2 milioane barili pe zi, echivalent cu aproximativ 60-62 milioane barili pe lună. După răzbiul cu americanii, exporturile au scăzut la 1,3-1,4 milioane barili pe zi.

În iulie, majoritatea exporturilor au trecut prin portul Basra, transportându-se 46 milioane barili, în valoare de 2,99 miliarde dolari. Circa 16,9 milioane barili, în valoare de 1,67 miliarde dolari, au tranzitat conducta Kirkuk, către nord, până în portul Ceyhan, din Turcia.

Petrolul reprezintă 87% din veniturile bugetare din Irak, stat ce intenţionează să-şi dubleze exporturile în următorii cinci ani.
Mai multe articole despre:
petrol Irak război preţ export dolari barili