MENIU

ÎPS Teodosie susţine că nu a văzut filmul care îl acuză de luare de mită

Foto: romanialibera.ro

ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a susţinut, marţi, că nu a văzut înregistrarea video postată pe internet în care ar fi fost surprins în timp ce îi promitea unui tânăr că îl va ajuta sa ajungă preot, deşi acesta nu avea pregătirea necesară.

ÎPS Teodosie a făcut, marţi, primele declaraţii  în legătură cu scandalul în care este implicat după publicarea, în cotidianul România liberă, a articolului "Cât costă Duhul Sfânt". ÎPS a oficiat slujba de înmormântare a doi profesori universitari din Constanţa, ocazie cu care a fost întrebat de jurnalişti cum comentează materialul apărut în ziar.  ÎPS a declarat că nu a văzut filmul postat pe internet şi nu a dorit să facă alte comentarii.

Dosarul în care este cercetat ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a ajuns la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, după ce Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa şi-a declinat competenţa în acest caz, întrucât ÎPS Teodosie are calitatea de Înalt prelat. Arhiepiscopul Tomisului face parte din Marele Cler, iar, potrivit legii, ierarhii care aparţin acestei categorii pot fi cercetaţi numai de către Parchetul General.

Procurorii urmează să îi audieze pe jurnaliştii de la România Liberă care au realizat materialul în care Arhiepiscopul Tomisului este incriminat, dar şi pe IPS Teodosie şi pe ceilalţi preoţi implicaţi.

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, este cercetat pentru luare de mită şi complicitate la fals intelectual, după ce Parchetul Tribunalului Constanţa s-a autosesizat, în urmă cu o săptămână, după o anchetă publicată de cotidianul România liberă.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Parchetului Tribunalului Constanţa, Adina Florea, instituţia s-a autosesizat pentru infracţiunea de luare de mită şi complicitate la fals intelectual. Parchetul s-a autosesizat şi faţă de inspectorul Biroului Catehizare, părintele Emil Cosmin Brăescu, pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la luare de mită şi fals intelectual.

Ancheta publicată în România liberă descrie modul în care Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, ar fi cerut bani şi cadouri pentru a-l ajua pe unul dintre reporteri să se înscrie la Facultate de Teologie (unde este decan) şi să devină preot, deşi nu avea pregătirea necesară - nu terminase seminarul şi nici nu urmase o facultate de teologie.
Mai multe articole despre:
preot procuror Tomis cercetat ÎPS Teodosie