MENIU

IPP,APD şi CRJ critică unele soluţii propuse de Comisia prezidenţială de analiză a regimului politic

Foto: NewsIn

Institutul pentru Politici Publice susţine că modificarea Constituţiei astfel încât şeful statului să poată dizolva Parlamentul este "o armă periculoasă", modificarea fiind criticată şi de CRJ, în timp ce Asociaţia Pro Democraţia critică varianta Parlamentului unicameral.

Directorul adjunct al IPP, Adrian Moraru, a declarat că cele zece soluţii de modificare a Constituţiei alese de Traian Băsescu din recomandările Comisiei de analiză, dacă ar fi implementate,  nu sunt neapărat pentru Traian Băsescu, ci şi pentru viitorul şef al statului, indiferent care va fi acela. Moraru crede însă că Băsescu va transforma acest "decalog" într-un slogan pentru programul electoral al alegerilor prezidenţiale din 2009.

Referitor la varianta republicii semiprezidenţiale, Adrian Moraru este de părere că ar fi o măsură neprielnică României în condiţiile politice actuale.

De asemenea, directorul adjunct al IPP, consideră că varianta de modificare a Constituţiei astfel încât şeful statului să poată dizolva Parlamentul este nepotrivită, o astfel de intervenţie nefiind capabilă să rezolve conflictele politice. "Prin dizolvarea unui Parlament nu se rezolvă nimic din punct de vedere al conflictelor. Nu se vor schimba nici compoziţia politică, nici sentimentele pe care partidele le au unul faţă de celălalt", a argumentat Moraru.

Una dintre modificările pe care Adrian Moraru le consideră ca fiind benefice, este cea a reorganizării teritorial-administrative a României, prin micşorarea numărului de judeţe. Totuşi, Moraru spune că această măsură ar stârni nemulţumiri din partea primarilor şi a conducerilor Consiliilor Judeţene, care îşi vor pierde astfel actualele privilegii.

Directorul executiv al Centrului pentru Resurse Juridice, Georgiana Iorgulescu, a declarat că modificările aduse Constituţiei nu trebuie să-i confere preşedintelui puteri mărite, în sensul dizolvării Parlamentului sau demiterii primului-ministru."Şi eu sunt de părere că trebuie modificată Constituţia, dar trebuie făcută cu mare grijă ca să nu ajungem într-o situaţie mai rea decât acum. Noi şi acum suntem în regim semiprezidenţial. Ar trebui să se modifice Constituţia în sensul sublinierii mai clare, mai aşezate a prerogativelor şefului statului, premierului şi Parlamentului", a spus directorul CRJ.

De asemenea, Georgiana Iorgulescu a comentat faptul că de mai multe ori, în raportul pentru consolidarea statului de drept, redactat de Comisia Prezidenţială de Analiză a Regimului Politic şi Constituţional din România, s-a invocat modelul sud-african: "Nu vreau să râd de modelul sud-african pentru că nu îl cunosc şi nu ştiu cum este Constituţia acestei ţări. Dacă nu avem destule modele în Europa, ne luăm şi după cele din Africa de Sud, dar măcar s-o ştim şi noi", a comentat Iorgulescu.

La rândul său, preşedintele Asociaţiei Pro-Democraţia (APD), Cristian Pârvulescu, consideră că propunerea preşedintelui Băsescu pentru modificarea structurii Parlamentului de la bicamerală, la unicamerală are un "conţinut anti-parlamentar" şi că în această propunere "există mult populism". Pârvulescu a precizat că majoritatea fostelor ţări comuniste folosesc încă modelul de Parlament unicameral, model ce, în opinia sa, "aduce aminte de Marea Adunare Naţională". De asemenea, el consideră că Parlamentul unicameral este specific ţărilor de mărime mai mică decât a României, cum ar fi Malta şi Cipru.

De asemenea, Pârvulescu este de părere că o reformă constituţională ar necesita mai mult decât modificarea atribuţiilor preşedintelui şi structura Parlamentului, o urgenţă în acest sens, consideră preşedintele APD, ar fi o lămurire exactă a raportului dintre puterile şi autorităţile statului, măsură ce ar aduce modificări mult mai ample în Constituţie.

Preşedintele Traian Băsescu a spus miercuri, la prezentarea Raportului final, că, din soluţiile multiple oferite de Comisia de analiză a regimului politic şi constituţional, a selectat zece, care în opinia sa ar conduce la clarificarea prevederilor constituţionale.

Citeşte aici propunerile susţinute de preşedintele Traian Băsescu