MENIU

Ion Bazac: Distribuţia produselor care conţin plante cu efect halucinogen va fi interzisă

Foto: gardenscure.com

Autorităţile sanitare şi inspectorii de la Protecţia Consumatorului controlează în această perioadă aşa-numitele "magazine de vise", care vând produse din plante cu efecte halucinogene şi care ar putea fi închise în câteva luni, a declarat la Galaţi, ministrul Sănătăţii, Ion Bazac.

"De mai bine de două săptămâni sunt în curs nişte controale pe care le desfăşurăm împreună cu Agenţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi cu Agenţia Naţională Sanitară-Veterinară şi nu e numai legat de acest medicament ("Super Slim", n.r.). Cel puţin în Bucureşti au apărut o serie de magazine în care se vând anumite produse biologice care, în momentul de faţă, nu au statut foarte bine determinat nici în România, nici în Uniunea Europeană. Am comunicat cu colegii noştri de la Londra - provenienţa companiei este britanică - şi am aflat că nici acolo statutul, cel puţin din punct de vedere medical, al vânzării acestor produse nu este reglementat", a afirmat Ion Bazac, transmite corespondentul NewsIn.

Oficialul guvernamental a precizat că Agenţia Naţională a Medicamentului lucrează deja la un proiect de act normativ referitor la aceste magazine, proiect care va fi promovat de Ministerul Sănătăţii. "Agenţia Naţională a Medicamentului vrea să elaboreze o reglementare pe care să o promoveze Ministerul Sănătăţii şi obligatoriu vânzarea lor să se facă cu acordul ANM", a punctat ministrul Sănătăţii.

Între timp, însă, ministerul de resort va încerca să blocheze vânzarea produselor din această categorie în România, Ion Bazac apreciind că este o chestiune de "câteva luni" până la interzicerea lor. "Noi o să încercăm să blocăm vânzarea acestor produse în România, dar sub o formă legală. În România, în mod sigur, în câteva luni distribuţia lor va fi interzisă, după care vom vedea care e reglementarea europeană", a declarat oficialul.

Conform aceleiaşi surse, Uniunea Europeană urmează să ia o decizie în ceea ce priveşte aceste produse biologice cu efecte halucinogene. De altfel, subiectul se află pe agenda discuţiilor Consiliului miniştrilor sănătăţii, care se va reuni marţi la Luxemburg.

"Marţi sunt la Luxemburg şi este Consiliul miniştrilor sănătăţii şi acolo vom discuta această problemă pentru că eu nu cred că salvie vândută în plic pentru necesităţi biologice nu poate fi un produs căruia Ministerul Sănătăţii sau oricare altă structură a statului să nu-i poată controla vânzarea. Lucrul ăsta din păcate nu s-a întâmplat până acum, au apărut aceste medicamente sau nici nu ştiu cum să le spun, plante, cu un aviz de la un institut din România, care, în principiu, n-ar trebuie să se ocupe de aşa ceva şi lucrul ăsta o să-l reglementăm", a declarat ministrul Ion Bazac.

Ministrul şi-a exprimat îngrijorarea că aceste magazine au atras deja foarte mulţi tineri. "Eu sunt destul de îngrijorat de mai bine de o lună, de când am aflat că se vând aceste lucruri în România, pentru că targetul este o anumită categorie de tineri şi, din păcate, ei au început să cumpere aceste produse, aceste plante şi efectele se pot vedea deja", a spus Ion Bazac.

Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a vizitat, vineri, Spitalul de Pediatrie "Sf. Ioan" din municipiul Galaţi, unde a participat la inaugurarea unei aripi recent renovate a unităţii spitaliceşti. Spaţiul conţine săli de urgenţe, săli de consultaţie, birouri, bucătărie şi spălătorie şi a fost modernizat cu finanţare asigurată în procent de 80% de Primărie.