MENIU

Ioana Băsescu, intermediar în achiziţionarea unor apartamente de lux, potrivit lui Roşca Stănescu

Foto: ziua.ro

Familia prezidenţială intră din nou în vizorul public, evident, printr-un nou scandal. Ioana Băsescu, fiica cea mare a preşedintelui, este intermediar în achiziţionarea unor apartamente de lux, spune Sorin Roşca Stănescu.

De data aceasta, ziaristul detaliază, pe blogul său, o vizită cel puţin neobişnuită a preşedintelui României, Traian Băsescu, însoţit de Sorin Creţeanu, patronul firmei de construcţii Comnord şi, de asemenea, unul dintre asociaţii lui Puiu Popoviciu, dar şi de soţia sa, Maria Băsescu, la Complexul rezidenţial Băneasa, cu doar două săptămâni înainte ca fiica sa, Ioana, să decidă achiziţionarea unei locuinţe în acel complex.

Potrivit săptămânalului , Ştefan Diaconu, reporter al respectivei publicaţii, s-a deplasat în Complexul rezidenţial din Militari, apartinând firmei SC PROCEMA SA care, în proportie de 100%, este deţinută de omul de afaceri Sorin Creţeanu.

Prezentându-se drept posibil cumpărător, reporterul a negociat achiziţionarea unui apartament. Cu acest prilej, a stat de vorbă cu Andra Turtoi, directorul de vânzari al firmei SC PROCEMA SA – institut de cercetare, proiectare şi producţie experimentală în domeniul construcţiilor şi materialelor de construcţii.

Cu acest prilej a descoperit că toate operaţiile prin care sunt achiziţionate apartamente de la această firmă sunt făcute prin intermediul Ioanei Băsescu, fiica cea mare a preşedintelui Traian Băsescu.

"Asta înseamnă că", scrie Roşca Stănescu, "începând din momentul în care a achiziţionat, cu bani nu se ştie de unde, propriul apartament în Băneasa, în suprafaţă de peste 300 mp, Ioana Băsescu a început să încaseze sume mari de bani, pe bandă rulantă, prin intermediul lui Sorin Creţeanu. Acesta deţine nu numai ansamblul din Militari, ci şi o parte din construcţiile din Băneasa, prin intermediul firmei sale, Comnord".

Aparent, scrie jurnalistul, ne aflăm în prezenţa unei afaceri notariale în regulă. 

"Ce este atât de ciudat în faptul că un notar încasează onorarii? Chiar dacă acestea sunt garantate. Chiar dacă ele vin într-o ritmicitate de invidiat. Este un tip de montaj asemănător celor puse la cale în atâtea afaceri scandaloase de către Mircea Băsescu şi Raluca Băsescu, fiica acestuia. În ce constă asemănarea? Într-o chestiune legată de conflictul de interese. De traficul de influenţă. De legături ciudate cu persoane care au probleme cu legea", spune Roşca Stănescu.

Sorin Creţeanu, proprietarul SC PROCEMA SA şi proprietar al Comnord în proporţie de 50%, ambele mari firme de construcţii din Bucureşti, este implicat – şi acest fapt este de notorietate publică – într-un uriaş scandal legat de modul în care a fost înstrăinat un impunător imobil aparţinând Poştei Române, în centrul Bucureştiului, pe Calea Victoriei.

În acest sens a fost declanşată o amplă anchetă a Parchetului, iar dosarul este destul de voluminos. Urma să se întocmească un rechizitoriu, încă de la începutul acestui an.

Alături de Sorin Creţeanu, a fost anchetat şi fostul şef al Poştei Române. În mod straniu, de la Parchet nu a mai ieşit nimic. Dosarul nu s-a închis, dar nici nu a ajuns în instanţă. Sorin Creţeanu beneficiază de prezumţia de nevinovăţie.

Pe de alta parte, cartierul rezidenţial Băneasa a devenit şi el subiect al cercetării penale, întrucât procurorii au ajuns, în mod întemeiat sau nu, la concluzia că modul în care a fost achiziţionat terenul aparţinând Institutului Agronomic şi în care, în prezent, se ridica marele complex rezidenţial Băneasa, s-a facut prin nerespectarea unor acte normative. Pretext sub care, de altfel, a şi fost arestat, cu circul de rigoare al mascaţilor, în primavara acestui an, omul de afaceri Puiu Popoviciu.

"În aceste condiţii, este cel puţin suspect faptul că Ioana Băsescu, dorind să devină proprietar al unui apartament de lux – chiar in condiţiile în care ar fi câştigat în mod cinstit, prin munca ei, contravaloarea acestuia – s-a dus tocmai în cartierul rezidenţial Băneasa şi tocmai la Sorin Creţeanu, pentru a-şi găsi acoperişul visurilor ei", scrie Roşca Stănescu.

Acolo, Ioana Băsescu a luat contact nu cu o persoană oarecare, nu cu un director de vânzări, aşa cum ar proceda oricine, ci tocmai cu patronul. "Cu un om de afaceri despre care se poate spune măcar atât: că este controversat şi cercetat penal. Iar asta nu a fost de ajuns. Tocmai aici, şi nu în altă parte, îşi stabileşte şi sediul notarial. Tot cu ajutorul lui Sorin Creţeanu. Şi, în fine, Ioana Băsescu face o înţelegere atât de bună cu Creţeanu, încât îşi asigură prosperitatea, prin Comnord, în cazul cartierul rezidenţial Băneasa şi SC PROCEMA, în cazul cartierului rezidenţial Militari. Pe termen lung", încheie Roşca Stănescu.