MENIU

Învăţaţi cum să vă feriţi de hoţii electronici

Foto: shutterstock.com

Oricine are un card poate cădea victimă hoţilor electornici. Există însă câteva soluţii pentru a vă ţine departe de aceştia.

În mod frecvent, hoţii trimit către clienţi mesaje în numele băncilor în care le cer, sub un pretext sau altul, să divulge informaţii confidenţiale. Procedeul se numeşte phishing. Ignoraţi aceste mesaje - băncile nu solicită niciodată date pe mail.

Ca să nu aveţi probleme, este bine să memoraţi codul PIN. Nu îl scrieţi pe card, sau în alt loc unde poate ajunge sub ochii hoţilor. Şi utilizaţi PIN-uri diferite la fiecare card.

Înainte de a efectua o tranzacţie, uitaţi-vă cu atentţie la bancomat. Hoţii obişnuiesc să ataşeze de aceste aparate dispozitive de citire a cardurilor sau camere de luat vederi pentru a vă copia datele personale.

Păstraţi chitanţele şi verificaţi dacă ele coincid cu extrasele de cont. Dacă suma este incorectă, sunaţi de urgenţă la bancă. Faceţi o listă cu numerele cardurilor, vă este de folos dacă rămâneţi fără ele. În magazine verificaţi suma înscrisă pe chitanţă înainte de a introduce PIN-ul. În cazul cumpărăturilor on-line sau telefonice puteţi divulga codul din trei cifre de pe spatele cardului, însă niciodată PIN-ul.

Cardurile cu cip sunt cea mai bună alegere. Sunt cele mai sigure şi din 2011 vor fi singurele acceptate în ţările membre ale Uniunii Europene.

Mai multe articole despre:
hoţi card bancomate victime