MENIU

Într-un bloc din Sâncraiu de Mureş încălzirea se face ecologic

Foto: Realitatea TV

Un bloc în care, pentru încălzire se foloseşte căldura solului, şi în care, dacă ai norocul să fii locatar, facturile la încălzire pot fi chiar şi cu 50% mai mici. Este blocul verde, construit în Sâncraiu de Mureş, primul imobil din România încălzit ecologic.

Blocul verde a fost construit în comuna Sâncraiu de Mureş, pentru tineri.

Secretul blocului verde este modul de încălzire al apartamentelor. În acest scop este folosită o instalaţie de pompe geotermale care utilizează căldura solului şi nu poluează. Locatarii sunt mulţumiţi: raportul calitate preţ este mai mult decât acceptabil.

"Avem căldură, avem apă caldă, tot timpul. Avem consumul cred că cu 40-50% mai mic decât în oraş", a afirmat un locatar al blocului verde.

Autorităţile locale au în plan construirea altor astfel de blocuri.

"Consumurile şi chltuielile faţă de întreţinerea unui apartament care l-am monitorizat anul trecut au fost cu 45% mai mici faţă de un apartament normal. Am mai solicitat încă două trei blocuri în construcţie dar sperăm că măcar la anul măcar unul singur să reuşim să prindem", a declarat Remus Sângeorzan, priamr comuna Sâncraiu de Mureş.

Construcţia primului bloc verde a fost finanţată prin ANL, în cadrul unui program-pilot de realizare a unor locuinţe pentru tineri, eficiente din punctul de vedere al consumului energetic. Încălzirea a necesitat montarea, în fiecare încăpere, a unor calorifere cu dimensiuni mai mari decât cele obişnuite, pentru că se foloseşte o pompă de căldură pentru care se forează chiar şi până la 150 de metri.
Mai multe articole despre:
apartamente ANL Mures bloc ecologic pompă