MENIU

INTERVIU Cristian Mungiu: Nu am acceptat, deocamdată, nicio propunere de proiect din străinătate

Foto: NewsIn

Regizorul Cristian Mungiu, al doilea român, după Ion Popescu Gopo, care a câştigat prestigiosul Palme d'Or al festivalului de la Cannes, mărturiseşte, într-un interviu acordat NewsIn, că primeşte constant propuneri din străinătate, însă nu a acceptat, deocamdată, niciuna dintre ele.

Reporter: La ce proiecte lucraţi in prezent?

Cristian Mungiu: În clipa de faţă, finalizăm proiectul "Amintiri din Epoca de Aur", în care sunt implicat ca scenarist, producator şi co-regizor. Copia standard va fi pesemne gata până la sfârşitul acestei luni. Este vorba despre un film de lung metraj colectiv, alcătuit din episoade de 20-30 de minute, în care, pe lângă mine, sunt implicaţi ca realizatori Hanno Hofer, Răzvan Mărculescu, Constantin Popescu şi Ioana Uricaru. Vorbim aici de o comedie, de un film de public, şi nu de festival, film care ecranizează cele mai cunoscute legende urbane ale epocii "de aur".

Totodată, am început lucrul la scenariul pentru următorul meu proiect de autor după "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile".

Reporter: Cum le veţi materializa, în contextul economic delicat al acestui an?

Cristian Mungiu: Pentru "Amintiri" am reuşit să obţinem finanţările necesare ca să terminăm proiectul. Legat de următorul meu proiect de autor, e încă un pic devreme să discutăm. Cel mai probabil, însă, nu va mai fi posibil să-l finanţăm doar cu fonduri din România şi va trebui să ataşăm unul sau mai multi coproducători externi. Deocamdată, amintirea Palme d'Or-ului e încă vie şi sunt foarte mulţi producători importanţi care îşi doresc să ne fie parteneri, iar asta chiar înainte să fi citit scenariul. Totodată, am multe propuneri de a lucra în afara României. Primesc constant propuneri şi scenarii din Statele Unite şi Anglia, dar nu am acceptat, deocamdată, vreo ofertă.

Reporter: Veţi înscrie vreun proiect la festivalurile din acest an?

Cristian Mungiu: Wild Bunch (o importantă companie de distribuţie - n.r.) este agentul de vânzări al filmului "Amintiri din Epoca de Aur", iar politica lor este ca participarea peliculei în festivalurile dintr-o anumită ţară să fie decisă de distribuitorul care a achiziţionat drepturile pentru acea ţară. Deci nu înscriem noi, ca producători, filmul în festivaluri. Noi vom păstra doar drepturile pentru România, unde filmul va avea premiera naţională la Cluj, în cadrul TIFF.

Reporter: Iar în cinematografe, când va putea fi văzut "Amintiri din Epoca de Aur"?

Cristian Mungiu: Cel mai probabil, filmul va rula începând din septembrie. E posibil, însă, ca o difuzare în regim de avanpremieră să aibă loc deja începând cu luna iunie. Filmul este foarte lung şi studiem posibilitatea de a-l difuza sub forma a două filme: "Amintiri din Epoca de Aur 1" şi "Amintiri din Epoca de Aur 2". Nu am hotărât încă dacă aceste filme ar trebui să ruleze concomitent sau consecutiv. Studiem, de asemenea, interesul local în oraşele fără cinematografe, pentru a vedea în ce măsură se justifică organizarea unei noi caravane, cum a fost cazul cu “4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”.

Reporter: Apropo de faptul că amintirea Palme d'Or-ului e încă vie, veţi participa şi anul acesta la Cannes?

Cristian Mungiu: În situaţia în care "Amintiri din Epoca de Aur" va fi prezentat la Cannes, voi însoţi filmul, desigur. E însă greu să fii selecţionat cu un film colectiv în marile festivaluri - în cel mai bun caz ele putând fi prezentate în afara competiţiei, în secţiuni paralele. Ar fi şi asa grozav, ţinând cont că niciun