MENIU

Intervenţie chirurgicală în premieră la Institutul Inimii din Târgu Mureş

Foto: NewsIn

Medicii Institututului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu Mureş au anunţat, marţi, că recent au realizat o nouă premieră în chirurgia cardiovasculară, în care perioada de recuperare este mult scurtată, iar riscurile post-operatorii mai reduse.

Pacientul, Dobrin Paraschiv, în vârstă de 68 de ani, din Braşov, suferind de cardiopatie coronariană sechele infarct miocardic, s-a internat în data de 9 septembrie în Secţia Clinică de Chirurgie Cardiovasculară, fiind supus intervenţiei chirurgicale de "Revascularizare miocardică prin mini-toracotomie, pe cord bătând" în data de 11 septembrie, iar marţi, 4 zile mai târziu, a fost externat.

"Echipa medicală mixtă reunind specialişti în chirurgie cardiovasculară, toracică şi generală a efectuat operaţia cu succes, iar evoluţia stării de sănătate a pacientului este foarte bună. Datorită tehnicii chirurgicale mini-invazive abordată, stress-ul operator, perioada de convalescenţă a pacientului şi riscurile postoperatorii sunt mult diminuate. De asemenea pe lângă aceste avantaje, costul intervenţiei şi al îngrijirilor este mult mai mic", a declarat prof. dr Radu Deac. Prof. as. dr. Galajda Zoltán, care este şi şeful unei clinici similare din Debrecen a explicat de ce această intervenţie este de preferat metodei clasice.

"Este prima intervenţie chirurgicală de acest gen efectuată în IBCvT din Târgu Mureş, iar în literatura de specialitate din România nu am întâlnit raportate sau publicate astfel de cazuri", a afirmat noul manager al instituţiei, prof. dr Klara Brânzaniuc.

Tot marţi a avut loc o altă intervenţie de excepţie, chiar dacă nu în premieră. "Dacă în urmă cu un an vă prezentam în premieră naţională intervenţia chirurgicală a unui nou născut de 960 de grame cu malformaţie cardiacă congenitală efectuată nu în blocul operator, ci chiar în incubatorul bebeluşului, echipa chirurgicală pediatrică a IBCvT Tg.Mureş a efectuat  o nouă intervenţie de acest gen. Pacientul  din Cristurul Secuiesc, născut acum două săptămâni prematur, la 33 de săptămâni a fost transportat de urgenţă la Secţia Clinică de Neonatologie - UGON nivel III a SCJU Mureş  fiind diagnosticat cu "canal arterial persistent" afecţiune care-i periclitează supravieţuirea", a afirmat Brânzaniuc.