MENIU

Instanţa a dispus efectuarea unei noi expertize în dosarul Rodicăi Stănoiu cu CNSAS

Foto: NewsIn

Instanţa a admis efectuarea unei noi expertize în dosarul în care Rodica Stănoiu contestă verdictul CNSAS privind colaborarea sa cu fosta Securitate, pe motiv că nu este lămurită de concluziile ultimei expertize.

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au admis efectuarea expetizei în urma cererii reprezentantului Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), în baza unor chestionare de la Direcţia de Paşapoarte, completate de Stănoiu în 1983 şi depuse la dosar, marţi, de consilierul CNSAS.

La termenul de marţi, reprezentantul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a susţinut că s-au formulat obiecţiuni la ultima expertiză depusă la dosar şi a cerut compararea cu noi înscrisuri, care să fie "autentice", propunând instanţei, ca scripte de comparaţie, chestionare completate de Rodica Stănoiu în 1983 şi obţinute de la Direcţia de Paşapoarte.

Avocaţii Rodicăi Stănoiu s-au opus, pe motiv că instanţa ar trebui să se declare "nelămurită" de concluziile ultimei expertize, în urma căreia a reieşit că persoana care a scris cele 51 de note informative nu este aceeaşi cu cea care a întocmit cele trei înscrisuri, depuse în instanţă de Rodica Stănoiu ca fiind ale sale. "Putem să discutăm şi în afara sălii de judecată ce caută aceste înscrisuri ale statului pe masa instanţei", i-a spus Alice Drăghici, unul dintre avocaţi, reprezentantului CNSAS, referindu-se la chestionare.

Soţul fostului ministru al Justiţiei a fost prezent la proces în locul soţiei şi a susţinut, de asemenea, că instanţa trebuie să admită că a greşit dacă admite efectuarea unei noi expertize.

Tot avocaţii Rodicăi Stănoiu au argumetat că fostul ministru ar trebui să fie prezent personal în sală, pentru a confirma dacă a completat chesionarele respective, pe motiv că formularele puteau fi scrise şi de altcineva şi doar semnate de Stănoiu. În replică, reprezentantul Consiliului a arătat instanţei şi avocaţilor că se menţionează, în înscrisuri, că Rodica Stănoiu, personal, le-a completat şi că fiind documete oficiale, veridicitatea acestora nu poate fi pusă la îndoială.

Instanţa a admis cererea CNSAS în baza articolului 212 din Codul de Procedură civilă, potrivit căruia "dacă instanţa nu este lămurită prin expertiza făcută poate dispune întregirea expertizei sau o nouă expertiză".