MENIU

INSOMAR: O treime dintre români se tem că şi-ar putea pierde slujba în 2009

FOTO: Realitatea.NET

Aproape o treime dintre români sunt îngrijoraţi că şi-ar putea pierde locul de muncă în acest an. Este doar una dintre concluziile unui sondaj, realizat de INSOMAR, în colaborare cu Realitatea TV. Studiul reprezintă prima cercetare din România privind percepţia publică a efectelor crizei economice.

Potrivit sondajului, 74% dintre români cred că situaţia de pe piaţa muncii, dar şi cea din economie s-au înrăutăţit faţă de anul trecut. Totuşi, majoritatea celor intervievaţi au declarat că nici situaţia financiară a familiei lor şi nici cea de la locul de muncă nu s-au modificat în comparaţie cu 2008.

34% dintre romani spun că anul trecut au reuşit să economisească, însă numai 26% cred că vor pune ceva deoparte in 2009.

Mai mult de o treime dintre cei chestionaţi cred că cea mai sigură metodă de economisire o reprezintă depozitele în bănci, însă 27,7% dintre români mizează încă pe metoda tradiţională a păstrării banilor la saltea.

Acelaşi sondaj mai arată faptul că 38% dintre români sunt puţin îngrijoraţi că şi-ar putea pierde locul de muncă în acest an, în timp ce 25% sunt destul de ingrijorati.

În acest context, mai mult de jumătate dintre cei intervievaţi se aşteaptă ca anul viitor situaţia economică a ţării să fie şi mai rea decât anul acesta.

Mai mult, 25% din românii aflaţi la muncă în străinătate este probabil să revină în ţară.

Studiul INSOMAR a fost realizat în perioada 22-27 ianuarie, pe un eşantion de 1.499 de persoane. Marja de eroare este de plus/ minus 2,8%.

Mai multe articole despre:
INSOMAR sondaj bănci slujbe 2009