MENIU

Influentul şef de cabinet al lui Iuşcenko demisionează

Foto: nrcu.gov.ua

Şeful cabinetului preşedintelui ucrainean Viktor Iuşcenko, o persoană care a avut o influenţă considerabilă asupra acestuia, şi-a prezentat demisia, a anunţat presa ucraineană.

Prestigiosul portal de ştiri Ukrainska Pravda îl citează pe şeful cabinetului prezidenţial Viktor Baloha spunând că şi-a înmânat demisia încă din urmă cu o lună. El nu precizează motivul acestei decizii, dar spune că în prezent este în concediu.

Şi televiziunile ucrainene au anunţat că Baloha şi-a oferit demisia şi că, potrivit lui, preşedintele este cel care decide dacă o acceptă sau nu. Televiziunea de stat citează o sursă de la Preşedinţie care spune că Iuşcenko a acceptat demisia lui Baloha şi îl va înlocui cu un înalt funcţionar civil, Ihor Tarasiuk.

Baloha a avut până de curând o mare influenţă în cabinetul lui Iuşcenko, coordonând atacurile la adresa premierului Iulia Timoşenko, principalul adversar al preşedintelui, după ce îi fusese aliată în timpul Revoluţiei Portocalii. În ultima vreme însă, Baloha făcuse mai puţine declaraţii publice.

De la venirea la putere a lui Iuşcenko, în urmă cu cinci ani, Ucraina a fost aproape tot timpul în criză politică din cauza rivalităţilor dintre principalii săi lideri. În condiţiile în care vor avea loc alegeri prezidenţiale la începutul anului viitor, popularitatea lui Iuşcenko este sub 10%, cu mult mai mică decât a liderului opoziţiei proruse Viktor Ianukovici, pe care l-a învins în 2004, şi a lui Timoşenko.

Ştirea demisiei lui Baloha intervine după ce Curtea Constituţională ucraineană a respins săptămâna aceasta devansarea alegerilor prezidenţiale şi organizarea lor în octombrie, aşa cum dorise Parlamentul.
Mai multe articole despre:
demisie Viktor Iuşcenko