MENIU

Inflaţia anuală s-a temperat în martie la 6,71%

Foo: flagpedia.net

Rata anuală a inflaţiei a scăzut în martie mai puţin decât estimau analiştii, până la 6,71%, de la 6,89% în luna precedentă, mai ales ca urmare a scumpirii bunurilor nealimentare, în special ţigările, şi a produselor alimentare, a anunţat Institutul Naţional de Statistică (INS).

Analiştii chestionaţi de NewsIn anticipau că inflaţia anuală s-a temperat în martie la un nivel cuprins între 6,4% şi 6,6%, mizând pe stabilizarea leului şi pe diminuarea cererii. Rata anuală a inflaţiei din martie este la acelaşi nivel cu cel înregistrat în ianuarie 2009.

Faţă de luna anterioară, preţurile de consum au crescut în martie cu 0,50%, mai ales ca urmare a creşterii preţurilor mărfurilor nealimentare, cu 0,68%, şi a scumpirii alimentelor, cu 0,39%. Tarifele la servicii au crescut cu 0,33%, potrivit INS. De la începutul acestui an, în coşul de consum al românilor, pe baza căruia INS calculează inflaţia, alimentele au o pondere de 37,58%, mărfurile nealimentare de 44,05%, iar serviciile cântăresc 18,37%.