MENIU

Inedit: Primele poze color cu Che Guevara

Foto: elpais.es

O britanică a descoperit, într-o cutie de carton, poze cu celebrul revoluţionar sud-american, realizate într-o călătorie efectuată în 1960 în Cuba.

Cotidianul spaniol El Pais a publicat două fotografii inedite cu Che Guevara, realizate acum aproape o jumătate de secol de o britanică. Într-una dintre el, celebrul revoluţionar se află la un microfon, în cealaltă Che Guevara este în mijlocul tovarăşilor, cu celebra sa beretă şi o ţigară în colţul gurii.

Nicola Seyd, acum în vârstă de 73 ani, a descoperit din întâmplare negativele, făcute în 1960 la o şcoală din Cuba, Camilo Cienfuegos din Sierra Maestra, şi uitate de atunci într-o cutie de carton, alături de alte amintiri legate de voiajul pe insula cubaneză.

Nicola se afla în Cuba într-o misiune a Cuba Solidarity Campaign, un ONG pentru care lucrează şi astăzi ca voluntar. "Nu este o fotografie profeionistă, dar în acel moment nu a existau aparate automate, nici camere de luat vederi. Nu aveai prea multe opţiuni", a explicat Nicola Seyd pentru El Pais, amintindu-şi de charisma lui El Comandante.

Istoricii care s-au ocupat de viaţa lui Che Guevara susţin că acestea sunt primele poze color cu revoluţionarul argentinian. Specialiştii de la fototeca din Havana susţină că fotografii color cu Che Guevara mai sunt de la execuţia sa din Bolivia, în 1967 şi posibil în colecţia unui fotograf francez, datate însă 1963.
Mai multe articole despre:
Cuba Che Guevara Bolivia fotografie inedit El Pais