MENIU

Industria IT din România va scădea, în 2009, cu cel puţin 10%

FOTO: sundaytimes.lk

Industria IT din România va înregistra în acest an o scădere de cel puţin 10% faţă de anul 2008, deşi la finele anului trecut se preconizase doar o reducere a ritmului de creştere, a declarat miercuri preşedintele Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi Servicii (ANIS), Liviu Drăgan.

"Iniţial, am prognozat că industria IT din România va fi afectată de criza economică prin reducerea ritmului de creştere. Însă, constatăm că traversăm o perioadă dificilă şi, deşi la nivel de asociaţie nu am date pe primul trimestru, o scădere faţă de anul trecut este evidentă. Nu avem date certe, dar cred că această scădere se va menţine pe parcursul întregului an şi cred că industria IT va avea o cifră de afaceri mai mică cu 10% faţă de 2008. Nu putem spune acum că va creşte în trimestrul trei sau patru", a declarat, miercuri, preşedintele Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi Servicii, Liviu Drăgan.

Industria IT din România, excluzând hardware şi software, a atins în 2008 suma de 900 milioane de euro, dintre care 500-600 milioane de euro au provenit din export de outsourcing.

Scăderea industriei IT în acest an se datorează problemelor economice cu care se confruntă sectorul privat, care a amânat sau îngheţat investiţiile în IT, problemelor tehnice de stabilire a bugetelor din sectorul public, care dau însă speranţe companiilor din IT pentru trimestrele trei şi patru, precum şi neabsorbirii de fonduri europene, deşi au existat proiecte.

"Când a fost creştere economică, sectorul privat a investit în IT pentru managementul afacerilor. Dacă cineva din acest sector nu a investit în IT în 2008, este greu de crezut că o va face anul acesta, când investiţiile au fost îngheţate sau amânate. În sectorul public, bugetele au fost stabilite cu întârziere şi de aceea nu au apelat la companiile IT în primul trimestru, acestea trăind din contractele încheiate în 2008. Există speranţe pentru firmele IT pentru trimestrul doi, dar cel mai probabil şi acestea vor fi amânate pentru a doua jumătate a anului. Cât priveşte fondurile europene, acestea nu au avut prioritate la nivel de Guvern, chiar dacă au fost depuse proiecte. Le reproşez asta guvernanţilor, precum şi neglijenţa celor care se ocupă cu acest domeniu", a mai adăugat preşedintele  ANIS, Liviu Drăgan

În opinia preşedintelui ANIS, criza cu care se confruntă industria IT poate fi gestionată în condiţiile în care companiile din acest domeniu îşi vor armoniza costurile cu veniturile, vor pune accent pe inovaţie şi creativitate, îşi vor remodela procesele de vânzări, vor aborda pieţele externe, vor vinde softul ca serviciu şi vor accesa fondurile europene.

Mai multe articole despre:
profit software criză economică