MENIU

India va aplica obiective proprii de reducere a emisiilor de CO2, dar nu va ceda cererilor externe

Foto: wordpress.com

India va aplica propriile obiective de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, însă va rezista solicitărilor impuse din exterior, a spus ministrul indian al mediului într-un interviu publicat joi de cotidianul Indian Express.

"Noi luăm deja măsuri care antrenează reduceri semnificative ale emisiilor de gaze cu efect de seră. Suntem într-o situaţie în care cuantificăm aceste reduceri pentru a le aduce la o valoare importantă pe care să o putem împărţi cu restul lumii. Nu văd nicio problemă în asta", a declarat ministrul mediului, Jairam Ramesh.

Ministrul a recunoscut că acest punct de vedere reprezintă o schimbare în strategia indiană în materie de schimbări climatice, înainte de summit-ul crucial ce va avea loc la Copenhaga în decembrie.

"Da, este o oarecare schimbare, dar aceasta nu ne modifică poziţia în cadrul negocierilor. Situaţia rămâne aceeaşi: nu vom accepta angajamente impuse privind emisiile de CO2", a adăugat Ramesh.

India, asemenea altor ţări în curs de dezvoltare, precum China, consideră că ţările bogate ar trebui să-şi asume în principal responsabilitatea privind lupta împotriva încălzirii climatice, deoarece acestea sunt cei mai mari emitenţi de CO2. New Delhi a respins în mod regulat cererile externe de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, considerând că acestea ar frâna creşterea economică necesară ieşirii din sărăcie a celor peste un miliard de locuitori indieni.

Summit-ul de la Copenhaga, din 7-18 decembrie, vizează semnarea unui acord internaţional pentru stoparea creşterii emisiilor de gaze cu efect de seră.