MENIU

Independenţa Kosovo, dezbătută marţi la Haga

<descriere>

Alături de România, împotriva independenţei Kosovo, căreia Belgradul i se opune vehement, vor mai avea depoziţii la Haga alte 13 ţări.

Independenţa Kosovo este dezbătută începând de marţi, la Haga. La procesul de la Curtea Internaţională de justiţie România va ,,pleda\" pentru cauza Serbiei şi împotriva Kosovo. Concluzia instanţei are rol consultativ.

Curtea va trebui să decidă dacă declararea unilatarală a independenţei Kosovo, în februarie 2008, este conformă cu dreptul internaţional. Alături de România, împotriva independenţei Kosovo, căreia Belgradul i se opune vehement, vor mai avea depoziţii la Haga alte 13 ţări. Printre acestea Spania, Cipru şi Rusia, state care se tem că precedentul va încuraja separatismul pe teritoriul lor. De partea cealaltă, în favoarea independenţei Kosovo vor pleda 15 state, în frunte cu Germania, Statele Unite şi Franţa.

Serbia a obţinut îm octombrie 2008, acordul Adunării Generale a ONU de a sesiza Curtea de la Haga cu privire la legalitatea proclamării independenţei Kosovo. În luna februarie a anului acesta, preşedintele Traian Băsescu a anunţat că România va susţine la Haga demersul Serbiei. El i-a cerut lui Bogdan Aurescu, care a reprezentat ţara noastră la Curtea Internaţională în procesul cu Ucraina, să ofere asistenţă Belgradului. Audierile de la Haga se încheie pe 11 decembrie. Concluzia Curţii Internaţionale de Justiţie este aşteptată la începutul anului viitor.