MENIU

Încrederea în economia românească a scăzut uşor în mai, în timp ce la nivelul UE indicele a urcat

Foto: shutterstock.com

Indicele care măsoară încrederea în economia românească a coborât, în mai, cu 0,1 puncte faţă de luna precedentă, în contrast cu tendinţa înregistrată de majoritatea statelor din Uniunea Europeană, unde încrederea în economie a crescut, în medie, cu 2,8 puncte, potrivit datelor publicate.

Astfel, în mai, indicele a scăzut în România până la 65,4 puncte, fiind mai mic decât pe ansamblul UE, unde sentimentul încrederii în economie a ajuns în mai la 66,7 puncte. Aceasta este a doua lună consecutiv de revenire a încrederii în economie la nivel comunitar.

În România indicele încrederii în construcţii s-a diminuat cu 3 puncte, iar cel în servicii a scăzut cu un punct. Încrederea în industrie a stagnat, în timp ce în comerţul cu amănuntul indicele a urcat cu 2 puncte faţă de luna anterioară, iar în consum, cu un punct.

La nivelul UE, indicele de încredere în economie (Economic Sentiment Indicator - ESI) a crescut, ca urmare a revenirii uşoare a încrederii în trei din cele cinci sectoare luate în considerare (industrie, servicii, consum, comerţ cu amănuntul). În construcţii şi consum, indicatorul a continuat să scadă uşor faţă de luna anterioară.

Statele care şi-au manifestat cel mai mare grad de încredere în economie au fost Suedia (82,4 puncte), Finlanda (78,9 puncte) şi Italia (78,8 puncte). Gradul cel mai scăzut de încredere în economie a fost înregistrat în Slovacia (46,2 puncte) şi Ungaria (47,3 puncte).