MENIU

Incident naval pe fondul pescuitului balenelor, în Oceanul Antarctic

Foto: RTV
O balenieră japoneză a respins cu jeturi de apă şalupele ecologiştilor

O veritabilă bătălie are loc zilele acestea în apele Antarcticii între flota japoneză de baleniere şi navele organizaţiilor ecologiste. Disputa, filmată de ambele părţi, vine pe fondul unei intense dezbateri legate de refuzul Japoniei de a limita pescuitul balenelor.

Balenierul nipon Nishin Maru a răspuns agresiv, cu tunuri cu apă, şalupelor rapide ale fundaţiei Sea Shepherd, principala organizaţie care se opune pescuitului industrial al balenelor.

Oficialii niponi i-au numit pe militanţii ecologişti "piraţi" şi "terorişti". Aceştia susţin că încercau să se apropie de vasul nipon pentru a verifica dacă acesta pescuia balene în scopuri ştiinţifice sau comerciale.

De altfel, şi organizaţia Sea Shepherd a filmat incidentul, şi acuză guvernul japonez că maschează pescuitul industrial de balene sub pretexte ştiinţifice.

Guvernul de la Tokyo a respins recent o propunere internaţională de a putea pescui industrial balene în apele teritoriale japoneze, în schimbul retragerii flotei de baleniere din Oceanul Antarctic.

Japonia, unde carnea de balenă este extrem de apreciată, are, prin lege internaţională, dreptul să pescuiască anual un număr limitat de balene, din două specii mai puţin ameninţate. Pescuitul industrial al balenelor în zonele polare este însă interzis, tot prin lege internaţională, de aproape un sfert de secol.

Mai multe articole despre:
incident ecologişti balene pescuit reducere ocean