MENIU

Încălzirea globală: a fi sau a nu fi?

Foto: wordpress.com

Emisiile de noxe, efectul de seră şi sfârşitul lumii au în comun doar un singur lucru: încălzirea globală. Unii susţin că omul este principalul vinovat de apariţia ei, alţii susţin că este un fel de “teorie a conspiraţiei”.

Încălzirea globală a fost denumită şi privită de-a lungul timpului în multe feluri, de unde şi multe idei. Unii consideră că încălzirea globală nu este altceva decât sfârşitul lumii, acela menţionat în Biblie, iar alţii susţin că până şi cerul se va prăbuşi, nu doar pământul va seca.
Cu toate acestea, oamenii de ştiinţă şi nu numai au încercat în repetate rânduri să combată argumentele aduse pentru existenţa aşa-numitei “încălziri globale”.
Neîncrederea lor a plecat, în mare parte, de la modul în care au fost enunţate teoriile “pro”: există persoane care susţin faptul că o parte dintre gheţari se topesc, dar fără a aduce dovezi care să ateste de ce se întâmplă acest lucru.
Creşterea temperaturilor înregistrată în ultimii ani, atât în ţară, cât şi în străinătate, a fost şi ea combătută, iar unul dintre argumentele contra se bazează pe câteva date adunate de sateliţii aflaţi în spaţiu.
În ceea ce priveşte efectul de seră, există oameni de ştiinţă care susţin că 98% dintre emisiile de noxe sunt naturale (majoritatea vapori de apă), şi doar 2% sunt create de către om.
Cei din tabăra adversă spun că încălzirea globală există şi că dacă se va ajunge la un punct critic omenirea poate chiar să dispară. Aceştia spun că, în anul 2004, în Statele Unite au fost emise 5,9 miliarde de tone de carbon, iar următorul an (2005) a fost cel mai cald an înregistrat din 1880 şi până la acea vreme.
Potrivit unui studiu efectuat recent de un grup de cercetători de la Universitatea East Anglia (UEA), încălzirea rapidă a climei de la ambele poluri nu poate fi cauzată de fluctuaţiile climaterice, ci este influenţată în mare măsură de activităţile oamenilor.
Cercetătorii de la UEA au studiat temperaturile medii înregistrate în 70 de locuri diferite în Antarctica în ultimii 50 de ani şi le-au comparat apoi cu patru modele climatice diferite. Astfel, ei susţin că, încă din anul 2000 şi până în prezent, omul este cel care a contribuit cel mai mult la creşterea temperaturilor.
Vorbeşte cu ambasadorul Marii Britanii şi cu Emil Hurezeanu despre schimbările climatice!
Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Robin Barnett este invitatul lui Emil Hurezeanu, vineri, 15 mai, de la 12:00, la ediţia specială a videochatului REALITATEA.NET LIVE. 
Cei doi vor discuta despre efectele apocaliptice ale schimbărilor climatice, raportul Stern, cum sunt respectate normele europene de mediu în România şi Marea Britanie, dar şi ce oportunităţi de afaceri se întrevăd ca urmare a adoptării tehnologiei ecologice.
Data de 15 mai este declarată, la nivel global "Ziua Internaţională de Acţiune pentru Climă" şi, în acelaşi timp, coincide cu Ziua "Cod Verde" din luna mai a campaniei lansate în toamna anului trecut de către Grupul Realitatea-Caţavencu.
Emil Hurezeanu şi Robin Barnett  vor răspunde întrebărilor cititorilor REALITATEA.NET, într-un talk-show online, vineri de la ora 12:00. Cele mai interesante întrebări filmate si uploadate pe formularul din aceasta pagină de către utilizatori vor fi difuzate în timpul videochatului.Ediţia specială va fi difuzată live pe Realitatea.Net/videochat şi pe cotidianul.ro/videochat.
Vezi articolul pe cotidianul.ro