MENIU

Încălzirea climatică va prelungi traseul păsărilor migratoare

Foto: sxc.hu

Încălzirea climatică riscă să aibă consecinţe devastatoare asupra păsărilor migratoare, prelungindu-le traseul între Africa şi Europa de Nord, potrivit unui studiu britanic.

Traseul păsărilor migratoare spre nord, în căutare de mâncare şi condiţii climatice favorabile, s-ar putea prelungi cu 400 de kilometri, potrivit unuia dintre autorii studiului, Stephen Willis, de la Universitatea Durham din Marea Britanie.

"Aceste maratoane ar putea fi chiar şi mai lungi pentru unele specii de păsări", este de părere Willis. "Este o ştire proastă pentru specii precum silvia de câmp, pentru care distanţa (parcursă- n.red.) în plus reprezintă o ameninţare considerabilă", adaugă el.

Autorii studiului publicat de Journal of Biogeography au examinat traseul a 17 specii de silvii, o pasăre comună în Europa.

Cu ajutorul modelelor informatice, cercetătorii au stabilit că zonele de reproducere a silviilor se vor deplasa mai spre nord, în timp ce zonele în care îşi vor petrece iarna vor rămâne constante pentru majoritatea speciilor, deci traseul va fi mai lung. Nouă dintre cele 17 specii, inclusiv cele ce traversează deşertul Sahara, vor efectua un traseu mai lung în jurul anilor 2071-2100.

Aproximativ 500 de milioane de păsări migratoare, dintre care unele au o greutate de numai nouă grame, parcurg mii de kilometri între Africa şi Europa în fiecare an. Pentru a rezista pe astfel de distanţe, unele îşi dublează greutatea înainte de plecare, în timp ce alte ajung să să-şi micşoreze organele interne pentru a consuma mai puţină energie.

"Aceste păsări mici parcurg distanţe incredibile, ducând până la extreme limitele lor. Orice face această călătorie mai lungă le poate pune în pericol", este de părere coautorul studiului, Rhys Green.

Câteva specii precum silvia cu cap negru au început deja să se adapteze, renunţând la a mai migra şi petrecându-şi toate iernile în Marea Britanie, însă acest comportament este în continuare o excepţie, arată studiul.

Mai multe articole despre:
migraţie păsări încălzire globală