MENIU

Încălzirea climatică: Primăvara soseşte cu două zile mai devreme

Foto: wikipedia.org

O echipă formată din oameni de ştiinţă de la Universitatea California şi de la Universitatea canadiană Queens a analizat variaţiile de temperatură sezoniere de pe întreg globul în cursul secolului trecut şi a constatat a venire mai rapidă a primăverii.

În comparaţie cu începutul secolului XX, primăvara soseşte astăzi cu 1,7 zile mai devreme decât atunci.

Publicate în revista Nature, aceste rezultate ilustrază cum schimbările climatice afectează sezoanele mai mult decât se credea până acum. Un fenomen care ar putea avea, pe termen lung, un impact asuprqa speciilor ce trăiesc pe planetă.

Dr. Alexander Stine, autorul studiului pentru Universitatea California, a explicat că aceste variaţii neregulate nu pot fi explicate printr-o variabilitate naturală.

"Ciclurile de temperaturi terestre sunt un teorie extrem de lungi (...) Însă, cu acest studiu, noi am arătat că în emisfera nordică, acest ciclu s-a schimbat cu 1,7 zile între 1954 şi 2007", a precizat Stine.

Pentru profesorul David Thompson, de la universitatea canadiană Queens, co-autor al studiului, încălzirea globală, doar încălzirea globală rezultată din activităţile umane ar putea explica variaţiile termice aşa de rapide.