MENIU

Încă 32 de planete descoperite în afara sistemului solar

FOTO: astro.keele.ac.uk

Astronomii europeni au descoperit încă 32 de noi planete în afara sistemului solar, susţinând teoria că Universul este plin de locuri care pot găzdui viaţa.

Oamenii de ştiinţă de la telescopul European Southern Observatory nu au reuşit să descopere planete de mărimea Pământului sau cel puţin neobişnuite, dar anunţul lor a ridicat la peste 400 numărul de planete din afara sistemului nostru solar.

Şase din noile planete sunt de câteva ori mai mari decât Pământul , astfel că numărul de super-Pământuri a crescut cu 30%. Majoritatea sunt mult mai mari, de dimensiunea lui Jupiter.

Două dintre noile planete sunt chiar şi de cinci ori mai mici decât Pământul. Astronomul Stephane Udry, de la Universitatea din Geneva a spus că rezultatele se potrivesc teoriei conform căreia formarea planetelor este un lucru comun, mai ales în sorilor comuni.

"Sunt destul de încrezător că sunt planete asemănătoare Pământului peste tot", a declarat Udry. "Naturii nu îi place vidul. Dacă este spaţiu suficient pentru o planetă, atunci va fi o planetă acolo."

Descoperirile au fost făcute de High Accuracy Radial Velocity Planet Searcher, un instrument care detectează oscilaţii ale stelelor, provocate de orbitele planetelor. Nu există fotografii.