MENIU

Inamicul permanent al sateliţilor, deşeurile cosmice

FOTO: NASA
FOTO: NASA

Internetul există acum mulţumită sateliţilor, dar spaţiul cosmic a devenit extrem de aglomerat, punând în pericol sateliţii.

Peste 20.000 de resturi orbitează Pământul, punând în pericol reţeaua noastră de telecomunicaţii. Pentagonul a început să ia în serios ameninţarea, armata urmărind câteva sute de sateliţi pentru a-i feri de coliziuni.

"Am fost într-o stare de negare până pe 10 februarie 2009", a declarat Michio Kaku, profesor de fizică teoretică şi autor al cărţii "Physics of the impossibe". Pe acea dată, o coliziune în spaţiu între un satelit dezafectat rusesc şi un satelit de telecomunicaţii american, l-a trimis pe cel din urmă în atmosfera Pământului.

După această coliziune, Pentagonul a intrat în alertă pentru că nu urmărea toate resturile, în mod regulat. Armata a învăţat o lecţie foarte importantă şi cât de limitată este zona din jurul Pământului.

"Am uitat pur si simplu locaţia acelui satelit", a mai spus Kaku. Pentagonul spune acum că peste 800 de sateliţi sunt monitorizaţi zilnic, iar până la sfârşitul anului numărul se va ridica la 1300.

"Sunt peste 20.000 de deşeuri spaţiale, de la resturi de vopsea şi surubelniţe până la truse de scule şi resturi de rachete, care orbitează planeta", a adăugat Michio Kaku. "Este un accident care aşteaptă să se întâmple. Este timpul să facem ceva în această privinţă".