MENIU

În ce domenii se câştigă cel mai bine în România?

<p>&Icirc;n ce domenii se c&acirc;ştigă cel mai bine &icirc;n Rom&acirc;nia?</p>

România este obligată de noul context mondial să-şi schimbe structura economică, să migreze de la statutul de grânar al Europei la cel de cluster informaţional. Altfel spus, să se concentreze pe activităţile cu valoare adăugată cât mai mare.

2014 a fost primul din istoria economică a ţării noastre în care contribuția sectorului IT&C la creșterea PIB a depășit-o pe cea din agricultură.

IT-ul este astfel un sector campion în ceea ce privește valoarea adăugată, care ajunge la 55% din producția finală față de 36% în construcții și 46% în agricultură, potrivit digi24.ro.

La ora actuală, ponderea industriei informatice în Produsul Intern Brut nu depăşeşte 6 la sută, însă lucrurile se pot schimba. Motivul este reprezentat de faptul că îndustria IT nu merge la capacitate maximă, asta pentru că majoritatea angajaților din acest sector lucrează în continuare în call centere și help desk-uri.

În plus, micile companii de programare nu sunt încurajate încă să se dezvolte aici. Majoritatea celor implicați în astfel de activități fac primii pași în România, după care decid să-și mute afacerile, de cele mai multe ori peste Ocean, în căutare de finanțare.

În plus, pentru ca valoarea adăugată în acest sector să crească până la nivelul maxim, mai trebuie lucrat la educație.

O altă industrie în care valoarea adăugată a muncii poate fi mare este cea auto. Însă acolo, situația este ceva mai nuanțată. România are doar două fabrici de autoturisme și foarte multe fabrici de subansamble. Atunci când realizezi un produs intermediar, munca ta generează ceva mai puțini bani decât atunci când realizezi un produs gata de-a fi lansat pe piața.

Producătorii folosesc de mâna de lucru relativ ieftină pentru produse finite la fel de ieftine. De aceea, nici valoarea adăugată nu este foarte mare. La costuri salariale de 1 euro, angajatul român din industria auto generează 1,7 euro. Prin comparație, un ceh scoate 2,12 euro, polonezul - 2,35 de euro iar ungurul - aproape 3 euro. Iar în Germania, sectorul auto reprezintă jumătate din valoarea adăugată a industriei.

Mai multe articole despre:
null