MENIU

În 2009 sunt aşteptate cu 30% mai multe falimente ca în 2008

Foto: hunedoreanul.ro

Criza economică şi cea financiară lovesc în stânga şi în dreapta! Sute de firme falimentează, iar datoriile la stat ale marilor companii însumează sute de miliarde de lei! Oameni pe drumuri şi găuri mari în bugetul de stat, acestea par să fie principalele caracteristici ale lui 2009.

Aproape 14.500 de firme au intrat în faliment anul trecut, în creştere cu 75% faţă de nivelul din 2007, potrivit datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului. Potrivit Uniunii Naţionale a Patronatului Român, numărul falimentelor în 2009 va creşte cu 30 de procente, faţă de 2008.

Asta înseamnă că peste 18.000 de companii vor înceta să mai funcţioneze anul acesta. În plus, dacă în 2008 s-au înregistrat 405.000 de disponibilizări, nici anul acesta lucrurile nu se vor îmbunătăţi.

Specialiştii spun că se aşteaptă la un val de şomeri în lunile martie şi aprilie, perioadă în care majoritatea firmelor vor disponibiliza o mare parte din angajaţi.

Nici marile companii nu stau mai bine la capitolul capacitate de plată a datoriilor. Acestea însumează sute de miliarde de lei datorii la stat.

Compania Naţională a Huilei continuă să fie cel mai mare datornic la bugetul statului, pe locul doi se poziţionează Petrotel Lukoil, iar pe poziţia a treia este Termoelectrica.