MENIU

I. Iliescu: Ce a declarat Traian Băsescu pe aeroport este o ticăloşie

Foto: NewsIn
Iliescu: "El, care este un profitor, şi al vechiului regim, şi al tranziţiei, îşi permite să jignească şi să profereze acuze grave"

Fostul preşedinte al României, Ion Iliescu, a acuzat discursul lui Traian Băsescu, ţinut înainte de plecarea la Berlin, considerând că declaraţia preşedintelui, este "o ticăloşie" la adresa celor ca şi-au asumat "riscuri şi răspunderi în momentele fierbinţi ale Revoluţiei".

"Mi-a fost dat în ultima vreme să aud multe grosolănii şi chiar jigniri din partea domnului Băsescu. Dar ceea ce şi-a permis să declare azi (luni, n.r.), pe aeroport, este o adevărată ticăloşie. El, care este un profitor, şi al vechiului regim şi al tranziţiei, îşi permite să jignească şi să profereze acuze grave asupra celor care şi-au asumat şi riscuri şi răspunderi în momentele fierbinţi ale Revoluţiei, la care el nu a luat deloc parte", a spus fostul preşedinte al României, la Realitatea TV, în cadrul emisiunii "Ora de foc".

"Ticăloşia constă în acuza lansată la adresa, cum spune el, conducătorilor de după executarea lui Ceauşescu, că ar fi scos Armata în stradă care a ucis 1.600 de români. Este o afirmaţie iresponsabilă, minicinoasă care consitituie o jignire la adresa Revoluţiei şi a conducătorilor ei şi aruncă un blam asupra ţării, asupra unui moment înălţător al istoriei noastre naţionale, de jertfă şi eroism ale poporului", a subliniat fostul preşedinte.

Întrebat de ce în mandatul său de zece ani nu a ieşit la iveală adevărul şi nici vinovaţii de la revoluţia din 1989, iar astăzi se fac diverse acuze politice pe această temă, Iliescu a considerat că "nu intra în atribuţiile unui şef de stat să facă cercetări şi că oamenii de meserie nu se ocupă aşa cum trebuie de treburile acestea (de momentul revoluţiei din decembrie '89 - n.r).

Preşedintele României, Traian Băsescu, a declarat, înainte de plecarea la Berlin, că "România a fost singura ţară unde, în 1989, foştii conducători comunişti, dar şi conducătorii de după executarea lui Nicolae Ceauşescu, au utilizat formule propagandistice care au justificat scoaterea Armatei în stradă şi uciderea a peste 1.600 de români".

"Poate că trebuie făcută o remarcă: dacă în Germania, Polonia, Ungaria, Cehoslovacia, acest proces a avut loc fără vărsare de sânge, România a fost singura ţară în care foştii conducători, dar şi conducătorii de după executarea lui Ceauşescu, au găsit cu cale să utilizeze formule propagandistice care au justificat scoaterea Armatei în stradă şi uciderea a peste 1.600 de români", a declarat Băsescu, înainte de a pleca spre Berlin, unde participă la ceremonia care marchează 20 de ani de la căderea Zidului Berlinului.