MENIU

I. Bazac: Toate urgenţele catalogate drept cod roşu vor fi internate

I. Bazac: Începând de marţi toţi pacienţii diagnosticaţi cu cod roşu la UPU se vor interna în spital
Foto: NewsIn

Noi măsuri luate de ministrul Sănătăţii în urma scandalurilor din spitale. Cea mai importantă dintre ele se referă la faptul că toate urgenţele catalogate drept cod roşu vor fi internate imediat după consultaţia făcută la camera de gardă.

Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a anunţat, la Slatina, că va emite un ordin prin care toţi pacienţii care au cod roşu de urgenţă se vor interna în spital.

"O să reglementez printr-un ordin ca, începând de marţi, toţi pacienţii diagnosticaţi cu cod roşu se vor interna în spital", a declarat ministrul, care a adăugat că se va face şi o instruire cu toţi şefii de unităţi primiri urgenţe (UPU) din ţară astfel încât să se înţeleagă menirea actului normativ privind triajul pacienţilor şi clasificarea urgenţelor pe coduri de culori.

"În spiritul transparenţei am decis ca marţi, la Bucureşti, să convocăm principalii directorii ai spitalelor de urgenţă din ţară, cu preponderenţă cei care au UPU, şi cei care sunt în structura spitalelor clinice astfel încât să înţelegă care este problema, unde se produce fractura dintre UPU şi restul secţiilor din spital. Le voi propune nişte măsuri simple dar care să reglementeze situaţia astfel încât ce s-a întâmplat la Satu Mare să nu se mai întâlnească", a spus Ion Bazac.

De asemenea, Ion Bazac are în vedere şi reducerea numărului de ore pe care medicii de gardă le petrec în spitale.

"Mă voi consulta cu directorii de spital şi propunerea mea este să reducem garda la 12 ore", a spus Bazac. 

Ministrul Sănătăţii a aprobat recent Protocolul naţional de triaj al pacienţilor în caz de urgenţă, care stabileşte regulile de triaj ale cazurilor de urgenţă care se prezintă în Unitatea de Primiri Urgente (UPU), astfel încât prioritatea consultării să revină întotdeauna persoanelor aflate în starea cea mai gravă. 

Mai multe articole despre:
medici urgenţe internare cod roşu coduri Ion Bazac